Dijelovi Sarajeva koje ne biste prepoznali danas

Dijelovi Sarajeva koje ne biste prepoznali danas

 

Duh starog Sarajeva na izložbi koja posjetitelju daje priliku da mislima putuje u austrougarski i period Kraljevine Jugoslavije. Više od stotinu fotografija i dokumenata, daje nam sliku tadašnjeg grada, infrastrukturnog ravoja ali i svakodnevni život Sarajajlija.

Iz dokumenata saznajemo podatke o kretanju stanovništva, količini potrošenog materijala za popločavanje ulica, izgradnju vodovodne i kalizacione mreže, ali i, zanimljivo, koliko vina je potrošeno u Sarajevu pojedinih godina.

Tako saznajemo da je Saraejvo 1895. godine Imalo nešto više od 50 000 stanovnika a 1945. gotovo duplo više. Možda i više od tih podataka, govore situacije iz života i lica ljudi. Izložba je smještena u čuvenoj Despića kući, staroj više od 250 godina.

Danas je idealno mjesto za ovakvu postavku, jer  pored fotografija, atmosfreru nekadašnjeg Sarajeva možete osjetiti u sobama, gledajući originalne predmete stare sarajevske trgovačke porodice Despić.Fotografije i dokumenti koje vidimo na izložbi, prikupio je pravnik Kosta Mandić, rođeni Zeničanin, koji je do početka Drugog svjetskog rata bio zaposlen u Gradskom poglavarstvu grada Sarajeva, kao činovnik.

Iza sebe je ostavio bogatu kolekciju. Sarajevo danas moglo bi mnogo naučiti iz prošlosti, ali se danas slabiji učenici – poručuje Igor Radovanović, autor izložbe.

Izvor: TV1

Previous Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje
Next Općina Prozor-Rama odbila proglasiti Komšića personom non grata

You might also like

BAŠTINA

Franjevački samostan u Fojnici kao čuvar Ahdname

Franjevački samostan “Duha Svetoga” u Fojnici, crkva i samostan izgrađeni u 14. vijeku, danas čuva oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga starih nekoliko stoljeća. Anadolija/N1

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Knjiga ‘Stećak’ autora Gorčina Dizdara predstavljena u Sarajevu

  Knjiga “Stećak” autora Gorčina Dizdara o jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima Bosne i Hercegovine, predstavljena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Autor Dizdar

NAŠI LJUDI

Životna priča Izeta Buče: Iz Goražda ga UN izvukao ranjenog, sinoć se s ekipom filma “1917” okitio Oscarom

Bosanac Izet Bučo, koji je teško ranjen i evakuiran iz Goražda 1994. godine, sinoć je na 92. dodjeli Oscara s ekipom ratne drame “1917” reditelja Sama Mendesa nagrađen Oskarom za