Pozitivni trendovi u privredi USK: Firme investiraju i po 20 mil. KM u proširenje proizvodnje

Pozitivni trendovi u privredi USK: Firme investiraju i po 20 mil. KM u proširenje proizvodnje

 

Privredna slika u Unsko-sanskom kantonu prošle godine, bila je mnogo bolja od prethodnih.

Tome svakako doprinose uspjesi pojedinih proizvodnih kompanija, koje na ino tržište izvoze finalne proizvode i postižu zavidne rezultate. Neke od njih, poput Pirnara iz Bosanskog Petrovca svrstale su se u vrh investitora na nivou države.

Kompanija Pirnar iz Bosanskog Petrovca, koja je na početku imala 8, sada ima preko 100 zaposlenih. Proizvode aluminijska vrata i u potpunosti su izvozno orijentisani.

Prošle godine okončali su investiciju vrijednu 20 miliona maraka, zahvaljujući kojoj je izgrađena nova proizvodna hala u Poslovnoj zoni Gorinčani. Ovim poslovnim poduhvatom, postali su prepoznatljivi u cijeloj zemlji.

Pozitivni trendovi u privredi USK polako se prenose i na početak 2019. godine.

Firma Benedict iz Velike Kladuše, koja se bavi proizvodnjom ventilacijske i elektro-opreme, također orijentisana na ino tržište, a čiji zaposlenici imaju odlične uslove rada i dobra lična primanja, nastavlja sa novim zapošljavanjem.

Ove primjere trebali bi slijediti i drugi, jer su oni upravo dokaz da se i u našoj zemlji može uspješno poslovati. Ukoliko podrška nadležnih bude bolja, kako najavljuju iz resornog kantonalnog ministarstva, rezultati bi mogli biti i bolji. Resorni ministar privrede Nijaz Kadirić dodaje da će se stimulisati finalna proizvodnja, a destimulisati izvoz sirovine, što nažalost uzrokuje poskupljenje i kod nas. Izvoz finalnih proizvoda jedini je način napretka u ovdašnjoj privredi.

 

(RtvUSK/MiruhBosne)

 

 

Previous Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša
Next “Eko etna” – primjer uspješne porodične firme: Na plantaži imaju zasađeno 60 vrsta autohtonih voćki

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge

Prema nekim podacima stanovnici naše zemlje prednjače u odnosu na druge u Evropi, s prosječnom visinom od 177,8 cm. Podsjetićemo na neka ranija, svakako zanimljiva, istraživanja na polju genetike. U

Ekonomija/Biznis

Počinje utrka za bosansku naftu

Ministarstvo energije i rudarstva FBiH trebalo bi naredne sedmice potpisati ugovor s firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije na

ZDRAVLJE

Laboratorija iz SAD-a dokazala snažno inhibitorno djelovanje Lysobact spreja

Nedavno okončano ispitivanje provedeno na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdilo je da Lysobact P Spray® sprečava razvoj mišijeg koronavirusa (M-CoV) koji