Srbijanski košarkaš Kalinić: Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili

Srbijanski košarkaš Kalinić: Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili

 

Nikola Kalinić, krilo Fenerbahčea i reprezentacije Srbije, noć pošto je Olimpijakosu dao 16 poena za “Blic” je pričao o svemu, samo ne o košarci. I o Kosovu, političarima, građanskim protestima, rijalitima, književnosti i muzici.

Kritičan si prema današnjem svijetu?

– Jeste, trudim se da uvijek budem kritičan, kako prema svijetu, tako i prema samom sebi, jer smatram da kritika, pogotovo konstruktivna, doprinosi razvitku i napretku. Iz ove perspektive današnje, najviše mi smeta manjak manira, tolerancije i nekih vrijednosti koje ja cijenim: iskrenosti, otvorenosti, drugarstva, kojima su mene učili. Sve su to teme koje su ispričane i koje su mnogi pametniji od mene već analizirali i studirali, ali nije loše ponoviti s vremena na vrijeme, mislim da se ljudi udaljavaju i da počinju da se cijene samo dvije stvari – novac i strah. Dakle, ili nekome daj pare za nešto ili ga natjeraj da te se plaši i uradiće šta želiš. Možda je to i prirodan slijed kapitalizma?

Kako ti izgleda Srbija danas? 

– Ne živim u Srbiji veći deo godine, tako da nisam najpogodniji da pričam na ovu temu, ali čini mi se da smo malo zastranili i skrenuli s puta, ako smo ga ikad i imali. Vjerovatno je to i normalno ako svako ko misli drugačije biva izopšten, otjeran ili ismijan.

U jednoj od raspravi na Tviteru imao si i interesantno zapažanje o Kosovu. Citiraću te “Da nastavimo gdje god, samo da prestanemo više da stojimo u mjestu. Tj., sreća je ako stojimo, a ne idemo nazad”.

– Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: “Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje”.

Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije “naša” teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti.

Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta. Ko mi ne vjeruje neka proputuje malo svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživjeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživio.

Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Nemačke i Francuske, prvi je bio 1963, dakle 16 godina posle svega što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu… rekao je pored ostalog ovaj profesionalni košarkaš.

Previous Savršen vikend na Vlašiću (VIDEO)
Next Prve količine Maze razgrabljene, premašena sva očekivanja

You might also like

NAŠI DANI

Svečana zakletva 132 pripadnika 23. klase osnovne obuke za vojnike u Centru za osnovnu obuku u Pazariću

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 13. novembra 2020. godine organizovana je svečana zakletva i ceremonija prijema u vojnu službu 23. klase. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Komande za obuku i doktrinu,

NAŠI DANI

Kadeti iz Bosne i Hercegovine potpisali ugovor za školovanje u Turskoj

Kadeti iz Bosne i Hercegovine potpisali su u Ministarstvu odbrane BiH 20. septembra 2022. godine ugovor za školovanje u Republici Turskoj. Nakon okončane procedure javnog konkursa i izbora kandidata za

NAŠI DANI

Turska ponudila finansiranje kompletnog EUFOR-a

Zvanična Ankara bila je voljna preuzeti cijelu mirovnu operaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Republika Turska ponudila je da u cjelosti finansira mirovnu misiju Evropske unije u Bosni i