Inicijativa: Na ulazu u Kakanj postaviti repliku srednjovjekovne bosanske krune

Inicijativa: Na ulazu u Kakanj postaviti repliku srednjovjekovne bosanske krune

 

Vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo smatra da se na ulazu u Kakanj treba postaviti replika bosanske srednjovjekovne krune.

-Kakanj je kraljevski grad i takva teza se temelji na historijskim činjenicama koje govore o srednjovjekovnom vladarskom dvoru u Kraljevoj Sutjesci, a u blizini se nalazi i Bobovac koji teritorijalno pripada općini Vareš, ali s Kraljevom Sutjeskom čini srednjovjekovnu cjelinu.

U Kaknju je lociran, a poslije i prevezen u Sarajevo, najljepši stećak – Zgošćanski koji danas krasi Botanički vrt Zemaljskog muzeja, dok se njegova replika nalazi ispred zgrada Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara na Trgu Bosne i Hercegovine.

U Kaknju je pronađen i pečatni prsten s ljiljanom koji se danas čuva u Muzeju Kaknja.

– U budućem periodu bit će potrebno u sferu javnog govora i obilježavanja određenih lokaliteta što više uvrštavati termin “Kakanj – bosanski kraljevski grad” i što više podsjećati na našu slavnu i prkosnu srednjovjekovnu bosansku državu.

Jedna od ideja je da se na ulazu u Kakanj postavi replika bosanske srednjovjekovne krune. Ideja je i kod izgradnje budućeg kakanjskog trga istome dati ime npr. Trg bosanskih kraljeva ili Trg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića za čije je vladavine srednjovjekovna bosanska država bila na vrhuncu svoje moći”, rekao je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Previous CG: Bosanskim firmama posao od skoro 900.000 Eura za videonadzor u dva tunela
Next Kompaniju sa sjedištem u Švicarskoj preselili u Zvornik

You might also like

NAŠI DANI

Milan Tegeltija postaje Dodikov savjetnik, obustavljaju se disciplinski postupci protiv njega

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija od ponedjeljka će biti novi pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, nakon što je danas podnio ostavku

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

Vjerskom ceremonijom i obraćanjem predstavnika vlasti, boračkih organizacija i porodica stradalih, obilježena je 30. godišnjica pogibije ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog, ali i ostalih 37 dobrovoljaca tokom rata u Bosni i

NAŠI DANI

Izraelski mediji: Brigada Golan povučena nakon velikih gubitaka

Izraelski mediji otkrivaju da je okupatorska vojska odlučila povući brigadu Golan iz Pojasa Gaze, nakon 60 dana borbi, u kojima je pretrpjela velike gubitke. Izraelski televizijski Channel 13 objavio da su vojnici