Koliko držimo do slavne bosanske prošlosti? Četiri datuma koji zaslužuju adekvatno obilježavanje

Koliko držimo do slavne bosanske prošlosti? Četiri datuma koji zaslužuju adekvatno obilježavanje

 

Navest ćemo četiri jako bitna događaja iz bosanske historije, a svaki od njih zaslužuje da bude državni praznik i adekvatno da se obilježi. Međutim, nijedan od ovih datuma ne obilježava se kako dolikuje, dok se prisjećanje na iste svodi na povremene aktivnosti entuzijasta koji i nemaju podršku države.

 

-Datum pisanja Povelje Kulina bana (29. augusta 1189. godine)

 

Poznata je bitnost ove Povelje, u kojoj bosanski ban Kulin Dubrovčanima dopušta trgovanje po Bosni. Povelja je pisana starim bosanskim pismom bosančicom i važna je s više aspekata, posebno kada je riječ o bosanskoj državnosti.

O ovom datumu najviše se govori u javnosti. Ali i pored očitog značaja, taj datum ne obilježava se smisleno i u skladu sa njegovim značajem.

 

-Krunisanje Tvrtka I Kotromanića (26. oktobra 1377.)

 

Postanak Bosne kraljevinom, koja se mogla nositi s tada moćnom Ugarskom ili Venecijom, svakako je prevažan datum koji bi trebalo adekvatno vrednovati. U svakom slučaju taj datum zaslužuje više od toga da bude skromno obilježen na lokalnom nivou u Visokom, gdje se nalazi krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva.

 

-Banjalučki boj (4. augusta 1737.)

 

Događaj kada su Bošnjaci, zanemareni od vlasti u Stambolu, izašli na megdan moćnoj austrijskoj vojsci i nanijeli joj težak poraz. Nijedan narod ne bi zaboravio sličan podvig. Danas je ta velika pobjeda neopravdano zanemarena u bosanskoj javnosti.

 

-12. septembra 1831. – datum kada je na sveopćem saboru u Sarajevu izabran Husein kapetan Gradaščević za vezira i valiju/upravnika Bosne.

 

‘Vrhovni komandant Bosne izabran voljom naroda’ – tako je dokumente potpisivao legendarni Zmaj od Bosne.

Tih dana naša zemlja faktički je izborila nezavisnost.

Još jedan važan datum koji Bosna i Hercegovine ne obilježava.

 

Drugim narodima ovakvi datumi bili bi za ponos. Bogata bosanska prošlost zaslužuje više pažnje svih nas.

 

 

(MiruhBosne)

Previous U subotu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo opera “Zmaj od Bosne”
Next Futsal: Bosna i Hercegovina nakon Švicarske deklasirala i Škotsku (Video)

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Održana promocija knjige „Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875-1878“

16.maja 2017. godine JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona zajedno sa Centrom za osmanističke studije, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Arhivom TK i Društvom

HISTORIJA

Naseljavanje Vlaha i Arbanasa u Bosni: Preseljavanje Vlaha iz Hercegovine

Nakon raspada Zapadnog rimskog carstva početkom druge polovine V vijeka, na današnjem području Rumunije ostala je historijska oblast Vlaška, koju su pretežno naseljavali Vlasi. Pošto su ostali bez vojničkih plaća i lena, mnogi

RIJEČ

Sepet Vučićevih vakcina za decenijsko poniženje bh. vlasti

Nikad nisam osjećala toliko samopoštovanja i u sebi nosila toliko  ponosa, kao što je to bilo 1. marta 1992. godine u danu kad sam kazala „da“ nezavisnosti svoje države Bosne