Sarajevo: Na proljeće se u Starom Gradu otvara moderni park “Gradska šuma”

Sarajevo: Na proljeće se u Starom Gradu otvara moderni park “Gradska šuma”

 

Park “Gradska šuma” koji se prostire na površini većoj od šest hektara sa uređenim stazama za šetnju, amfiteatrom, dječijim igralištem, spravama za vježbanje, šadrvanima, hladnjacima, restoranom i drugim sadržajima, otvara se ovog proljeća u općini Stari Grad. Udaljen svega 20-ak minuta vožnje od grada, na putu prema izletištu Barice, park “Gradska šuma” na Grdonju ponudit će građanima brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a ulaz se neće naplaćivati.

Projekat realizuju Generalna direkcija za šumarsto Republike Turske i KJP“Sarajevo-šume“ uz punu podršku Općine Stari Grad koja je ranije izdala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, te finansirala kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji i postavljanje javne rasvjete, a podršku je dalo i Ministarstvo privrede KS.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa predstavnikom Generalne direkcije za šumarsto Republike Turske Huseyinom Hilesizom i direktorom KJP“Sarajevo-šume“ Nerminom Demirovićem kako bi se na vrijeme završile i posljednje pripreme pred otvaranje parka. “Naše službe će prema ubrzanoj proceduri završiti preostale administrativne poslove, a sami radovi u parku već su završeni. Dogovorili smo se da svečano otvaranje parka ‘Gradske šume’ bude 30. aprila kako bi građani mogli da ga koriste već od 01. maja kada će mnogi poželjeti da odu u prirodu. Ovaj park im zaista nudi sve,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Image

Ideja o gradnji ovog parka postoji već nekoliko godina, kada su iz Republike Turske izrazili želju da prvi put van granica svoje zemlje sagrade ovakav park. Gradske šume uključuju prirodne šumske površine u blizini naselja i gradova, a cilj im je povećanje kvaliteta života zajednice kroz ispunjavanje potrebe za rekreacijom, ekološkim i socijalnim aktivnostima. Neki od primjera gradskih šuma koje su dosad izgrađene u Turskoj su Florya Ataturk šuma u Istanbulu, Meram u Konyi, Degirmenbogazi u Balikesiru i druge.

Infrastrukturu gradske šume, kao što su voda, struja i kanalizacija, gradilo je KJP”Sarajevo-šume”. Nakon intenzivnog višegodišnjeg rada, Gradska šuma će u aprilu otvoriti vrata za posjetice, a ponudit će restoran, pet javnih česmi, vidikovac, amfiteatar, suvenirnicu, bife, drveni most, jezerce, klupe, šadrvane, 25 kućica za piknik, dječije igralište, fitness prostor, staze za šetnju, konferencijsku salu i brojne druge sadržaje.

Previous Izvoz više nego duplo veći od uvoza: Bosna i Hercegovina izvezla obuće za 750 miliona KM
Next Doboj Jug: Rast prometa i rekordni prihodi firmi 'Euro Roal' i 'Euro metali'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Trebevićka žičara od sutra ponovo u funkciji

U konsultacijama sa Kriznim štabom i Civilnom zaštitom, uprava preduzeća JP Sarajevo d.o.o. obavještava javnost da će Trebevićka žičara ponovo početi s radom od sutra, 09. maja 2020. godine. Radno

BH RAZGLEDNICA

Uređenje obala rijeke Bosne u Zavidovićima

Uređenje obala rijeke Bosne u urbanom dijelu općine Zavidovići višegodišnji je projekat Agencije za vodno područje rijeke Save. Radovi se izvode prema glavnom projektu koji je u decembru 2009. godine

BH RAZGLEDNICA

Bosanska primorska teritorija – Klek

-Klek je bio prije posjed humskih knezova a kasnije bosanskih vladara (poslije 1322 godine). Tu je bio trg soli koji su Dubrovčani držali pod zakup kao i onaj u Drijevi