U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

 

Na lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini.

Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge “AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnika rodila se nakon susreta s predstavnicima italijanske fondacije SIE Onlus Alessandria.

– Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnika. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture – naglasio je.

Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset dunuma, na kojoj bi već u aprilu mogla početi sadnja lješnika.

– Prijatelji iz Italije obezbijedit će sadnice za ovu našu proizvodnju, a podršku smo dobili i od načelnika Huse Sušića. Osim plantažnog uzgoja, planiramo podići i rasadnik lješnika, s ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresiranim proizvođačima – kazao je Šutković.

Dodaje da do prve berbe lješnika treba proći 4-5 godina, te da se puni rod postiže u šestoj, odnosno sedmoj godini nakon sadnje.

Previous Doboj Jug: Rast prometa i rekordni prihodi firmi 'Euro Roal' i 'Euro metali'
Next Zapečaćeno 20 kladionica na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske firme na prestižnom sajmu dobavljača Volkswagena privukle pažnju i njemačkih medija

  U uglednom njemačkom dnevnom časopisu „Wolfsburger Nachrichten” objavljen je tekst o premijernom nastupu bosanskohercegovačkih kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine

Ekonomija/Biznis

Bingo u Janji otvorio novi objekat – pedeset novih radnih mjesta

Bingo nastavlja investicije u Semberiji: Osigurali pedeset novih radnih mjesta u hipermarketu Kompanija Bingo je u Janji otvorila prvi objekat sredinom 2015. godine. Od tada, do danas, osim u maloprodaju, investirali su

Ekonomija/Biznis

Ministar Delić za „UAE Today“: “Expo Dubai” je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić dao je intervju za portal Emirati danas (Emarat Al-yeum), gdje je iskoristio priliku istaknuti prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i turističke potencijale