Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

lokalitet-mili-senad-hodovic

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I Kotromanić postao prvi bosanski kralj.

Za Bosnu i Hercegovinu danas je važan datum – krunisanje prvog bosanskog kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića, koje je 26. oktobra 1377. godine obavljeno u Milima (današnji Arnautovići) kod Visokog.

Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom, koji pokušava ovaj datum otrgnuti od zaborava, kaže da je velika tuga da se ovaj datum u zemlji ne obilježava na najvišim nivoima vlasti, i da je to velika šteta za našu zemlju.

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I Kotromanić postao prvi bosanski kralj. Mili će i kasnije ostati krunidbeno mjesto svih bosanskih kraljeva. Na tom mjestu danas su vidljivi tek temelji crkve, koji su koliko-toliko sačuvani zahvaljujući, između ostalog, i zalaganju prof. Hodovića.

Visoko se ipak potrudilo da ovaj značajan datum prigodno obilježi.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Visoko u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, Gimnazijom Visoko, Franjevačkom klasičnom gimnazijom Visoko, Galerijom Fuad Šečerović MMXIV Visoko i KUD-om Visoko organizovala je obilježavanje 638. godišnjice krunisanja Tvrtka I Kotromanića (1377-1391.), prvog bosanskog kralja, po sljedećem programu:

17:00  Galerija „Fuad Šećerović MMXIV“ – Otvaranje izložbe “Bosansko kraljevstvo”.

18:00 Kulturni centar Prijeko –Predavanje Prof. dr. Dubravko Lovrenović: “Proglašenje Bosne kraljevstvom 1377.” (Povodom 30. godišnjice smrti dr. Pave Anđelića i njegovog doprinosa bosanskohercegovačkoj medijevalistici).

Prigodan program u izvođenju učenika Gimnazije Visoko, Franjevačke klasične gimnazije i KUD-a Visoko.

19:30 Zavičajni muzej Visoko – Otvaranje izložbe „Srednjovjekovna Bosna“.

tvrtko-I-638-visoko2

(mb/vipromo.ba)

Previous Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva
Next STAROBOSANSKI NOVAC

You might also like

NAŠI DANI

Islamska zajednica: Zabrinjavajuća je šutnja domaćih i međunarodnih faktora na pokušaje otimanja državne imovine i kršenja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost velikog broja svojih pripadnika novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu Republika srpska i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao

NAŠI DANI

Zaštita državne imovine: Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu upravni spor protiv Vlade FBiH, osporavajući odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu koje je dato na

NAŠI DANI

Vlada RH daje 5,8 miliona EUR bolnici u Mostaru

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske čije su sve tačke dnevnog reda posvećene rješavanju aktuelne krize uzrokovane epidemijom koronavirusa odlučeno je, između ostaloga, kako će se iz državnog budžetaa Hrvatske dodijeliti