“Krug 99”: Država Bosna i Hercegovina važnija od bilo koje političke opcije

“Krug 99”: Država Bosna i Hercegovina važnija od bilo koje političke opcije

 

Država Bosna i Hercegovina važnija je od bilo koje političke opcije i država treba biti iznad ličnih interesa, rečeno je na redovnoj sesiji “Kruga 99” održanoj u nedjelju u Sarajevu, prenosi AA.

O temi ” Državotvorno okupljanje – DA, blok protiv – NE“, govorio je Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99”, kazao je kako sveukupne okolnosti u Bosni i Hercegovini jesu takve i doista postoji nužnost okupljanja svih državotvornih snaga u zemlji radi očuvanja mira i stabilnost.

”Mi ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da se hegemonizam pred Bosnom i Hercegovinom sve više legalizira, odnosno legitimizira na način da uticaj susjeda na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini postaje pa skoro svakodnevna stvar”, rekao je Kulenović koji je dodao kako dolazi i do propagande kojom se pokušava izjednačiti odgovornost za rat i posljedice rata, negira udruženi zločinački poduhvat, genocid…

Kulenović je rekao kako samo slijep čovjek ne vidi da se Bosna i Hercegovina nalazi u istoj poziciji kao i ’90-ih godina pred sami rat, u kojima je došlo da su se razbijale snage očuvanja Bosne i Hercegovine kao države, mira u zemlji i stabilnosti institucija tadašnje Republike Bosne i Hercegovine.

Smatra kako historijski razlozi na strani toga da se okupe sve državotvorne snage, bez obzira na ideološku boju, okupe u očuvanju temeljnih vrijednosti društva i države Bosne i Hercegovine na suzbijanju svega čega smo svjedoci svaki dan.

”Neodlučnost u krupnim historijskim trenucima vratit će se kao bumerang upravo onim akterima i subjektima koji ne shvataju da je u ovom trenutku mir i stabilnost, da je u ovom trenutku država kao jedini garant tog mira i stabilnosti, ugrožena i da se treba iz tih razloga odnositi odgovorno prema svim biračima koji nisu birali političke predstavnike zbog ideologije nego zbog budućnosti u ovoj zemlji“, zaključio je Kulenović.

Bijedić je rekao kako ga u ovom momentu država Bosna i Hercegovina neodoljivo podsjeća na ’90-te godine i da je realna opasnost da se ponove nemili događaji iz ’90-ih sada jako prisutna.

Kazao je kako kao demobilisani oficir Armije R BiH može procijeniti da u ovom momentu dešavaju se neke stvari koje neodoljivo podsjećaju na onaj ambijent.

”Ja se iskreno nadam da do toga neće doći, jer to je najgora moguća opcija bilo kakvog rješavanja problema. Lično smatram da je u ovom momentu država Bosna i Hercegovina važnija od bilo koje političke opcije”, rekao je Bijedić.

Smatra i da država treba biti nešto iznad bilo kakvih ličnih, partikularnih interesa. Osvrnuo se i na situaciju u susjednim zemljama i dodao kako Hrvatska vješto prebacuje privredni neuspjeh na sferu politike i to baš u Bosni i Hercegovini.

Osvrnuo se i na proteste u Srbiji i dodao kako je to usko vezano za pitanje nezavisnosti Kosova i nemoguće je da se protesti iz Srbije i nemiri ne prenesu u ovaj region, ukoliko to rukovodstvu iz Srbije bude odgovaralo.

Mišljenja je da je Bosna i Hercegovina, s takve dvije opasnosti s istoka i zapada, ne bi trebalo dozvoliti da se javi treći, nacionalni blok koji bi se radikalizirao.

“S radikalizacijom srpskog biračkog tijela, hrvatskog također, normalno je da će i kod bošnjačkog tijela doći do neke vrste radikalizacije kao bunt, otpor prema takvim namjerama. Zato smatram da je ovdje trebao da postoji i četvrti stub, četvrti građanski stub koji bi bio alternativa svim građanima Bosne i Hercegovine. Taj četvrti stub je trebao da bude BH blok sa svim patriotskim strankama i nenacionalni, što je najvažnije. Znači, taj četvrti stub bi bio alternativa svim ljudima koji misle da je država važnija od nacije i da država treba da se brani samo multietničnošću“, kazao je Bijedić.

Nada se da neće biti upravu kada je riječ o procjenama da postoji realna opasnost od oružanih sukoba. Nada se i da susjedne zemlje neće nastaviti neku vrstu pritiska prema Bosni i Hercegovini.

Previous Park prirode Blidinje sa brojnim specifičnostima jedinstveni rezervat Bosne i Hercegovine
Next Večeras počinje EYOF, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegiovini nakon Olimpijade 1984.

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila

NAŠI DANI

Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić stigla je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a jutros se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Sastanak su održale i delegacije Vijeća

NAŠI DANI

Sidran na HRT-u: Za nas ta stvar nije tako mutna kako se vama čini. Mi smo bili izloženi višestrukoj agresiji

  Gostujući na hrvatskoj državnoj televiziji, bosanskohercegovački akademik Abdulah Sidran nemuštim domaćinima je otvoreno rekao neke stvari vezane za nedavnu hašku presudu… -Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz Bosne i