Rijeka Fojnica, dragulj koji zaslužuje bolju pažnju

Rijeka Fojnica, dragulj koji zaslužuje bolju pažnju

 

Naše rijeke su naše veliko blago, jer se čovječanstvo danas sve više suočava sa nedostatkom vode. Bog nam je podario izuzetno lijepe rijeke i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše djece, nego i za generacije koje dolaze.

Kakav je naš odnos prema rijekama koje protiču kroz najuži centar Visokog, Bosni i Fojnici, mogli smo se po ko zna koji put uvjeriti i nedavno, kada su nabujale rijeke pronosile tone otpada svake vrste.

Nadamo se da će stanovništvo konačno postati svjesno kakvo blago imamo, te promijeniti loše navike kada je u pitanju ekologija, a u nastavku možete pročitati osnovne informacije o rijeci Fojnici.

Rijeka Fojnica izvorišnu čelenku ima na sjeveroistočnim i istočnim obroncima Vranice, Dobruške Vranice, Pogorelice i Bitovnje. Ukupna dužina toka iznosi 45,74 kilometara i ima obilježja toka srednje veličine. Protiče kroz Fojnicu, Kiseljak i Visoko, gdje se u samom centru grada ulijeva u rijeku Bosnu.

Prosječni godišnji vodostaj rijeke Fojnice je 99,1 cm. Period visokih vodostaja je u periodu  od februara do maja sa prosjekom od 119,1 cm, sa maksimumom u aprilu – 130,5 cm. Sniženi vodostaji su u periodu juni – oktobar sa prosjekom od 80,3 cm. Minimum vodostaja nastupa u augustu kada iznosi svega 70,3 cm.

Prosječni godišnji srednji proticaj iznosi 18,2 m3/sec.

Na području općine Visoko rijekom Fojnicom gospodari Sportsko ribolovno društvo „Visoko“, a takođe i Udruženje „Eko-viking“ aktivno vodi brigu o ovom prirodnom bogatstvu.

Rijeka Fojnica je izrazito bogata ribljim fondom, pretežno salmonidnim vrstama ribe kao što su Potočna pastrmka, Lipljen i Mladica koje nadprosječno ima u ovako maloj vodi. Ostale Vrste riba koje obitavaju u rijeci Fojnici su Potočna mrena, Sapača, Gagica, Vijun, Klijen, Pliska, Mladica, Gaga.Režim ribolova za ovu rijeku vrijedi kao za sve salmonidne vode u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte par fotografija ovog visočkog dragulja.

Izvor: vipromo

Previous Kada čovjek proživi sve ono što su ljudi u Sarajevu preživjeli, teško da se može vratiti u sentimentalnost prošlih vremena
Next Američka klizačica sa ZOI '84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Turisti očarani Mostarom: Most kao iz bajke, rijeka oduzima dah

  Dolaskom toplih dana u Mostaru je počela turistička sezona. Autobusi turista, mahom stranih, dolaze posjetiti grad na Neretvi. U Mostaru im se sviđa sunce, klima, rijeka Neretva, a zatečeni

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo je tokom ramazana jedno od najljepših mjesta u svijetu

Baščaršija u Sarajevu je prema ocjenama mnogih turističkih stručnjaka jedno od najljepših mjesta u svijetu, a ta ljepota naročito je naglašena tokom mjeseca ramazna. Mnogi ugledni svjetski časopisi, među kojima

TURIZAM

Američki putopisac: Sarajevo danas cvjeta, njegova multikulturalnost teško se nalazi bilo gdje u Evropi (VIDEO)

Putopisac Kevin Richberg za Huffington Post je napravio trominutnu videorazglednicu o današnjem Sarajevu u kojoj govori o transformaciji grada posljednjih 20 godina. Richberg na početku podsjeća da je Sarajevo tokom