Student osniva kompaniju – HAS Robotics će imati proizvodnju robotskih ruku u svrhe edukacije

Student osniva kompaniju – HAS Robotics će imati proizvodnju robotskih ruku u svrhe edukacije

 

Haris Salkić iz Brčkog, prvi pobjednik takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Business Forum (SBF) Start-Up Challengea, namjerava u Bosni i Hercegovini pokrenuti kompaniju za proizvodnju robotske ruke. 

 Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog žirija i postao prvi pobjednik serijala u takmičenju poslovnim idejama, saopćila je BBI banka.

Nagradu u vrijednosti 33. 000 KM obezbijedili su BBI banka, TV Hayat, Fondacija Mozaik i RSG radio.

“Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini” kaže Haris Salkić.

U njegovom timu bila je i mlađa sestra Samra, a predstavili su projekat izrade robotske ruke. Robotikom se počeo baviti u srednjoj školi i već tada su njegovi projekti osvajali prva mjesta na državnim takmičenjima.

“Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam lično dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. Sa tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih, dr. Adis Muminović me obavijestio o ovom takmičenju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini”, kaže Salkić.

Cilj takmičenja SBF Start-Up Challenge je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis.

Vrijednost nagradnog fonda za jednu emisiju iznosi 33.000KM, a osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

Pobjednički timovi će imati priliku prisustvovati i predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva na jubilarnom 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu naše države, dodaje se u saopćenju.

Učešće u takmičenju mogu prijaviti studenti ili svršenici nekog od univerziteta iz Bosni i Hercegovini, starosti do 30 godina. Popunjene prijave zajedno sa svim pratećim dokumentima za naredne emisije potrebno je poslati na email adresu: sbftakmicenje@sarajevobusinessforum.com.

Previous Povratnik gradi etno selo u blizini Srebrenice
Next Infobip u Tuzli otvorio ured, posao za 25 stručnjaka

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Postoji rješenje za problem magle i smoga: ‘Weather Generator’ već koriste Moskva, Dubai..

Za svaki problem postoji rješenje, tako i za smog i maglu, koji posebno u zimskim mjesecima postaju najveći problem glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i drugih gradova. Projekt Weather

Ekonomija/Biznis

BBI Banka i ASA Banka u saradnji sa Bamcardom, prvi u BiH lansirali KVIKO: Podizanje novca bez kartice na bankomatu

Predstavnici Bosna Bank International d.d. (BBI), Bamcarda d.d. i ASA Banke d.d. Sarajevo predstavili su danas novu uslugu za slanje i podizanje novca  bez kartice – KVIKO. Riječ je o inovativnoj mobilnoj payment aplikaciji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi inovatori iz Srebrenice: Marica i Haris osmislili ‘pametni kontejner’

Marica Milosavljević i Haris Mujić, sedamnaestogodišnjaci iz Srebrenice, osmislili su pametni kontejner “Smećko“, sa kojim su proteklog vikenda učestvovali na Start Me Up High School, najvećem takmičenju srednjoškolaca u Bosni