Oko 150 članica Udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ bavi se proizvodnjom i preradom voća

Oko 150 članica Udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ bavi se proizvodnjom i preradom voća

 

Udruženje iz Gradačca „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ dokaz je da, gdje ima volje za radom, ima i načina kako da se realizira.

Almasa Huskić, predsjednica Udruženja, za „Avaz“ govori o proizvodnji i preradi organskog voća, gdje izvoze i koji su im planovi.

– Mreža djeluje od 2006. i po osnivanju pokrenule smo poljoprivrednu proizvodnju voća i povrća. Bazirale smo se na sirovini koju su naše članice imale i koje su same proizvodile. Riječ je o voću koje se nalazi u okućnicama naših članica, kao i povrću koje su proizvodile za svoje potrebe, a viškove prerađivale. Tradicionalna proizvodnja je prerasla u organsku poljoprivrednu proizvodnju s posjedovanjem certifikata. Trenutno se proizvodnjom pekmeza, džemova, sokova, kompota, kao i preradom povrća bavi 150 članica – tvrdi Huskić.

Proizvodi su kontrolirani i prave se bez upotrebe hemijskih sredstava. Posjeduju i organski certifikat BeHaBioCert. Ove vrijedne žene uspjele su razviti proizvodnju koja im omogućava da izvoze u Australiju i Njemačku. Rade i na plasmanu proizvoda u arapske zemlje.

– U Gradačcu organiziramo manifestaciju već devet godina. Sajam šljive je poznat u Tuzlanskom kantonu, ali i širom Bosne i Hercegovine. Krajem marta održava se deveta manifestacija i trajat će dva dana – ističe Huskić.

Ova neprofitna organizacija sve aktivnosti realizira isključivo od svojih projekata. A rad i trud su prepoznati, tako da su podršku dobile i od Općine Gradačac, Vlade TK i Ministarstva trgovine i turizma TK.

Almasa Huskić smatra da Bosna i Hercegovini i njeni građani, pogotovu mladi, jedino uposlenje mogu tražiti u privatnom biznisu. Mi smo zemlja bogata prirodnim resursima, i to bogatstvo bi trebali konačno iskoristiti na pametan način, zaključuje Huskić.

Previous Uspješna priča o kompaniji "Propeller" iz Sarajeva
Next Načelnik Donjeg Vakufa: Finasirat ćemo studente, novac nećemo davati partijama

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Mostaru svečano otvaranje obnovljenog Bingo centra – Posao za 200 radnika

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona Ajdin Teletović boravio je u radnoj posjeti najvećem trgovinskom lancu u BiH, tuzlanskoj kompaniji „Bingo“ d.o.o. Tuzla neposredno pred ponovno otvaranje tržnog centra ove

Ekonomija/Biznis

Iako živi u SAD-u, Sead Dizdarević investira u rodni kraj i ne prepušta zemlju korovu

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić posjetio je ovih dana naselje Velika i obišao plantažu lješnika Seada Dizdarevića, Dervenćanina koji  živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je odlučio

MADE IN BOSNIA-387

Tešanj: Nove investicije i poslovni uspjesi

U Tešnju je proizvedena prva cipela iz tzv. brizganog programa. Ovo je prva ovako proizvedena cipela u Bosni i Hercegovini, jer se do sada u našoj zemlji i Tešnju prozvodio