ŽENA NA ČELU ZADRUGE KOJA OKUPLJA 950 FARMERA

ŽENA NA ČELU ZADRUGE KOJA OKUPLJA 950 FARMERA

 

Devleta Pamukčić, direktorica je poljoprivredne zadruge “Milk Land”, koja pokriva tuzlansku regiju.

Od direktorice Pamukčić smo saznali koja je tajna uspjeha modernog zadrugarstva i šta su prednosti organizovanog okupljanja farmera u sektoru mljekarstva.

“Naša zadruga je pokrenuta na ljeto 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili interesantni mliječnoj industriji. Danas pokrivamo širu tuzlansku regiju, sa 45 registrovanih otkupnih stanica, te dnevno proizvedemo preko 15 hiljada litara svježeg sirovog mlijeka. Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih farmera i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera“, poručuje Pamukčić.

Ishod adekvatne edukacije i stalne obuke primarnih proizvođača rezultirao je da 99.2% proizvedenog mlijeka pripada ekstra klasi koja ispunjava najviše evropske standarde. Zadruga osigurava redovne mjesečne isplate zbog čega se broj zainteresovanih farmera širi, a povjerenje proizvođača raste.

„Zadruga osigurava redovne naknade za naše kooperante, radimo sa svakim čovjekom da prepoznamo šta su njegove potrebe, na čemu trebamo raditi, educirati, kako unaprijediti njegove rezultate. I ne samo to, izuzetno je važno da farmeri obilaze velike pogone, odlaze na studijska putovanja, te saznaju više o praksama u Evropskoj uniji. Samo tako možemo rasti i biti konkurentni“, napominje Pamukčić.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta su osigurane muzilice i nabavka laktofriza, što je osiguralo napredak u proizvodnji, a time je „Milk Land“ otvorio i nove prilike za investicije i razvoj zadruge.

“Dobili smo nagrade za dobro poslovanje, te smo dobitnici različitih priznanja za pouzdanost i profesionalnost. Time smo pokazali da zadruga može napraviti ozbiljne rezultate, ukoliko tom obliku organizovanja farmera pristupite menadžerski i na modernim temeljima. Velika je stvar u cijelom ovom procesu imati pošten odnos prema farmerima i to će vam se vratiti kroz trajnu i stabilnu saradnju”, zaključuje Pamukčić.

Previous Prosinečki: Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine
Next Obnovljena pješačka pristupna staza prema starom gradu u Blagaju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Promet industrije u Bosni i Hercegovini bilјеži rаst zа 8,9 posto

  Ukupаn  desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u sеptеmbru u poređenju sa аugustоm ove godine bilјeži rаst za 6,8 posto. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je objavila

Ekonomija/Biznis

Traži se investitor za izgradnju hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu

Na Sarajevo Business Formu, koji je počeo u srijedu, 11. maja i traje još danas, prezentovan je projekat hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu. Riječ je o značajnoj investiciji

Ekonomija/Biznis

Počeli pripremni radovi na modernizaciji „Luke Brčko“

U Brčkom je jučer (utorak) zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji „Luke Brčko“ u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnika Evropske unije,