Birmingham: Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika u Bosanskoj kući

Birmingham: Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika u Bosanskoj kući

 

Uoči Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se 21. februara širom planete obilježava s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti, a proglašen je od strane UNESCO-a, u sklopu bh. dopunske škole u prostorijama Bosanske kuće održana je prezentacija na temu bosanski jezik.

Uvod u program i kratki osvrt na bosanski jezik i Međunarodni dan jezika upriličio je gospodin Eldin Bašić. Objasnio je značaj maternjeg jezika te razvoj bosanskog jezika kroz stoljeća. Naveo je i pokazao mnoge dokaze o postojanju Bosankog jezika kroz jedan veoma dugi period poput povelje Kulina bana i Humačke ploče . Djeca su imala priliku saslušati i naučiti da se Kulinova povelja smatra rodnim listom bosanske državnosti. Iz njenog sadržaja jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. vijeka odumrijeti više od polovine, čak i do 90 posto.

Učiteljica Azra je ukazala na činjenicu da se kod nas u BiH jezik, nažalost, smatra jednim od glavnih političkih pitanja, a uz to i da korištenje bosanskog jezika kod mnogih izaziva strah i predrasude. Upravo zbog toga, već nekoliko zadnjih godina u bh.dopunskoj školi Birmingham, redovno se održavaju prezentacije o značaju maternjeg jezika kako bi ih naveli na razmišljanje o domovini i jeziku njihovih roditelja. Osnovni cilj jeste da na jedan interesantan način kroz radove i pjesme podstaknemo učenike bh. dopunske škole u Birminghamu da se uključe u istraživanje bh.blaga i historijata bosanskog jezika, te da maternji jezik sačuvamo od zaborava, piše BH UK Network.

Previous Dušanu Bajeviću dodijeljena državna nagrada za sport
Next Podrška otvaranju centra informatičkih i inžinjerskih tehnologija u Srebrenici

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanci na OI u Tokiju, više ih u drugim selekcijama nego u matičnoj – osvojili već dva zlata

Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavlja mali tim od sedam takmičara. Međutim, sportiste našeg porijekla na OI možemo gledati u više reprezentacija – od Australije do Amerike.

NAŠI LJUDI

Australija: Čuvari jezika na bastionu ljubavi – Matursko veče Bosanske škole u Viktoriji

Na izuzetno svečan način Bosanska škola u Viktoriji ispratila je 18. generaciju maturanata VCE Bosnian. Maturanti su zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, zvanicama iz VSL-a, državne institucije pod čijim okriljem

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero. Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće