Izložbom i predavanjem obilježen Dan maternjeg jezika: ˝Prošlost nas obavezuje da je izučavamo˝

Izložbom i predavanjem obilježen Dan maternjeg jezika: ˝Prošlost nas obavezuje da je izučavamo˝

 

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli danas je otvorena izložba skeniranih arhivskih dokumenata srednjovjekovne Bosne “Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne”. 

Izložbu je povodom Dana maternjeg jezika pripremila prof. dr. Amira Turbić Hadžagić s Odsjeka za bosanski jezik i književnost.

– Izložba je nastala nakon mog istraživanja u Državnom arhivu u Dubrovniku, pri izradi magistarskog rada, a potom doktorske disertacije. Značaj ovog događaja se ogleda u tome što su izloženi srednjovjekovni dokumenti koji su nastajali u periodu od 12. do 15. stoljeća. Među izloženim dokumentima je i naša najstarija Povelja Kulina bana koja je nastala 29. augusta 1189. godine. Zatim tu su i druge povelje iz 13., 14., i 15. stoljeća, izjavila je Turbić Hadžagić.

Posjetioci kroz izložbu mogu pratiti i razvoj pisma i jezika kroz srednjovjekovni period.

– Izložene povelje od velikog su značaja kako za histočare, tako i za lingvistike i filologe. Posebno su važne za onomastičare zbog toga što na ovim poveljama imamo zabilježene naša prva pretprezimena, koja se također mogu pratiti stoljećima. Tako npr. početkom 13. stoljeća pojavljuju se prezimena, Pavlović, Hreljić, Turbić, Vukčić i slično. Ta ista prezimena pojavljuju se kasnije u narednim poveljama. Dakle, ove povelje su naše kulturno pamćenje. Mi živimo u sadašnjosti, ali isto tako ne možemo živjeti bez naše naslijeđene kulturne baštine. Ta baština govori o nama, ko smo, šta smo i ko smo bili. Ne možemo govoriti o sadašnjosti bez naše prošlosti. Prošlost nas obavezuje da je izučavamo i proučavamo, zbog naših sadašnjih, ali i budućih generacija, dodala je prof. dr. Amira Turbić Hadžagić.

Tuzlarije

Današnjoj izložbi prisustvovali su i učenici iz Osnovne škole “Miladije” koji su za ovo priliku pripremili kratki program.

– Ova izložba je vrijedna svake pohvale i drago mi je da su i moji učenici tu. Na ovaj način djeca uživo imaju priliku da upoznaju kulturnu baštinu BiH, ali isto tako dobra je ovo prilika da razvijaju svijest o svom vlastitom identitetu, kazala je Majda Štumf Džaferović profesorica bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Miladije.

Ema Jurišić, učenica 8. razeda OŠ “Miladije” kazala je da su ovakvi događaji učenicima zanimljivi, posebno iz razloga što su u prilici da nešto nauče i obogate svoje znanje.

Izložbu je likovno oblikovao Hari Ejubović, a finansijsku podršku ovoj izložbi pružila je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Nakon otvorenja izložbe, na Filozofskom fakultetu održano je naučno-popularno predavanje prof. dr. Amire Turbić Hadžagić pod nazivom “Volim maternji jezik: njegovanje kulture govora i tolerancije”.

Predavanje se izvodi u okviru niza otvorenih predavanja za građanstvo pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”, a tema je prilagođena obilježavanju Dana maternjeg jezika. Dr. sc. Amira Turbić Hadžagić je vanredna profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli.

 

Izvor: tuzlarije.net

Previous Podrška otvaranju centra informatičkih i inžinjerskih tehnologija u Srebrenici
Next Uskoro postavljanje jarbola i zastave na srednjovjekovnom bosanskom gradu - Visoki

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski vladari su vladali Srbijom; nikad nijedan srpski vladar nije vladao Bosnom

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić održao je zanimljivo predavanje u Tuzli povodom Dana nezavisnosti naše zemlje. Kurtćehajić se osvrnuo na minule vijekove bosanske historije, ali i prokomentarisao današnju situaciju u

NAŠI DANI

Bojkotuju rad državnih institucija, ali to ne ometa novo zapošljavanje

Bojkot rada institucija Bosne i Hercegovine, koji provode zvaničnici koji dolaze iz RS-a, ne odnosi se na isplate plaća koje uredno potpisuju, ali očito se ne odnosi ni na zapošljavanje

NAŠI DANI

Vučićev ministar policije – dok u Karadžićevom maniru prijeti Bošnjacima, kući se slikava s poznatim kriminalcima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je jučer da Zakon (bivšeg) visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka nije donijet da bi se donijela istina o genocidu o