Bičakčić: Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa Bosne i Hercegovine

Bičakčić: Energetika je i dalje neiskorištena oblast i šansa Bosne i Hercegovine

 

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K/O CIGRE) uspješno je okončao aktivnosti u 2018. godini, kazao je nakon današnje sjednice Upravnog odbora ovog komiteta predsjednik BH K/O CIGRE Edhem Bičakčić. 

Na sjednici je bilo riječi o brojnim aktivnostima BH K/O CIGRE planiranim u ovoj godini, a Bičakčić ističe da je u Bosni i Hercegovini energetika još uvijek neiskorištena oblast i šansa, jer ideje ne nailaze na zadovoljavajuću podršku vlasti.

– Naš cilj je da ubijedimo donosioce odluka na raznim nivoima vlasti da je šansa za najbrži rast bruto društvenog proizvoda kroz investiranje i razvoj energetike u svim segmentima. Na osnovu prošlogodišnje usvojene strategije mi možemo iskoračiti u svijet termoelektrana, izgradnje hidroobjekata, vjetroobjekata, novih izvora solarne energije i resursa koji se u Bosni i Hercegovini samo simbolički koriste – kazao je Bičakčić.

Formiranje foruma “Žene u inženjerstvu” bila je jedna od tema današnje sjednice. Kako je kazala Nada Cincar, novoizabrana potpredsjednica foruma “Žene u inženjerstvu”, ovaj forum je posvećen promovisanju žena, s ciljem da ih inspiriše da prate stručne i akademske interese u karijeri u inženjerstvu.

– Forum “Žene u inženjerstvu” je posvjećen promovisanju žena – eksperata u ovoj oblasti. Vizija i misija Foruma je pomoći ženama u razvoju karijere u inženjerstvu, uključujući povećanje samopouzdanja i unapređenje profesionalnih sposobnosti. Forum će se fokusirati na trenutne i buduće izazove i mogućnosti žena u energetici i elektroenergetskoj industriji – objasnila je Cincar.

Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom, sada već 14. savjetovanju CIGRE planiranom za jesen u Neumu i saradnji sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija iz Sarajeva.

Komitet je na adrese brojnih kompanija iz oblasti elektroenergetike i onih koje tehnološki podržavaju taj sistem već uputio poziv da u toku savjetovanja izlože i promovišu svoje proizvode, a njihovi stručnjaci učestvuju u razmatranju brojnih tema koje će se baviti svim područjima planiranja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sistema.

U tom kontekstu treba posmatrati i saradnju komiteta sa Društvom za razvoj, promociju i primjenu naprednih tehnologija sa kojim će biti suorganizator naučnog simpozija o naprednim elektroenergetskim sistemima, kvaliteti električne energije i kompjuterskom modeliranju. Taj simpozij će biti dio stručnih aktivnosti predviđenih programom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u junu ove godine.

Previous U Centru "Safet Zajko" prva atletska teretana u Bosni i Hercegovini
Next BOSANSKI JEZIK KOD SUSJEDA

You might also like

Ekonomija/Biznis

Katarski investitor namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“

Prema njihovim planovima, posao bi dobilo 300 radnika, čime bi ovo podržavljeno preduzeće sa milionskim gubicima izbjeglo neminovan stečaj. „Istina je da je „Novu Romaniju“ trebalo da kupi neka danska

Ekonomija/Biznis

Izvoz drvnog sektora za 11 mjeseci bio je 757,6 miliona eura. 40,9% od toga odnosi se na izvoz namještaja

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup bh. proizvođača na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm cologne koji se održava od 14-18. januara 2024. godine u Kelnu, Njemačka. Na štandu Bosne

Ekonomija/Biznis

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini