Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

 

Godinama srbijanski lider Aleksandar Vučić građanima Srbije obećava rast plata i najavljuje prosjek od 500 eura.

Danas je svoje glasače pokušao utješiti da, konačno, srbijanski građanin zarađuje više od komšije Bosanca.

Naime, govoreći stanovnicima Velike Drenove, u oviru kampanje “Budućnost Srbije”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vlast prije njega unišatavala fabrike, jednu po jednu, a da je sada država odgovorna i dobra.

Vučić je izjavio i da su u Srbiji prvi put veće plate nego u Bosni i Hercegovini, i po prvi put Srbija ima suficit prema Hrvatskoj.

Ne znamo za suficit koji spominje, ali po pitanju prosječnih plata ova izjava baš i ne odgovara činjenicama.

Naime, prema podacima državnih zavoda za statistiku (Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine / Republički zavod za statistiku Srbije) jasno je da prosječna plata Bosne i Hercegovine iznosi znatno više od one u Srbiji. Tako je u decembru mjesecu 2018. prosječna isplaćena plata na nivou Bosne i Hercegovine iznosila 906 BAM (u FBiH 914 BAM – Fedarlni zavod za statistiku), dok je prosjek za novembar (posljednji obračunati mjesec) u Srbiji bio 50.556 dinara, što je iznos od oko 836 naših maraka.

Vidimo da je ta razlika nekih 70 BAM u korist Bosne i Hercegovine. Možda Vučić ima (neslužbene) podatke za prvi mjesec ove godine, mada je teško povjerovati kako je u dva mjeseca prosječna plata u Srbiji narasla preko pomenutog iznosa. Imajući u vidu mnogobrojne ranije, netačne, izjave srbijanskog predsjednika na ovu a i druge teme, možemo pretpostaviti kako su današnje izjave nastavak populizma i obmanjivanja tamošnje javnosti.

A da građani Srbije sve manje vjeruju Vučiću dokaz su su sve veći protesti u Beogradu i drugim gradovima koji se održavaju iz vikenda u vikend.

 

(MiruhBosne)
Previous Sarajevo: U novootvorenoj streljani počelo 1.kolo BH lige u streljaštvu
Next Zenica: Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili Bugarsku

You might also like

BLOG

Biserko: RS je jedini pravi ratni plijen, koji je Srbija dobila iz ratova devedesetih?

Riječ je o odavno utvrđenom državnom projektu u koji su ugrađene sve elite: i one na vlasti i one u opoziciji i većina društva. U tom smislu, nevažno je da

BLOG

Velikosrpski korijeni zla na Balkanu

  Negiranje Bosne i Hercegovine kao države i teritorije i Bošnjaka kao zasebnog naroda, koji je u kontinuitetu, od Kraljevine Bosne do danas, o(p)stao kao etnički, kulturološki i jezički jedinstven

BLOG

Novi pokušaj rehabilitacije četnika u RS-u

Na planini Kozari, tačnije platou Mrakovice gdje se nalazi spomenik učesnicima Bitke na Kozari, danas će biti obilježen Dan borca. Odnosno, obilježit će se dan dizanja ustanka protiv fašističkih postrojbi