Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

Kako Vučić obmanjuje javnost o prosječnim platama u Srbiji i Bosni

 

Godinama srbijanski lider Aleksandar Vučić građanima Srbije obećava rast plata i najavljuje prosjek od 500 eura.

Danas je svoje glasače pokušao utješiti da, konačno, srbijanski građanin zarađuje više od komšije Bosanca.

Naime, govoreći stanovnicima Velike Drenove, u oviru kampanje “Budućnost Srbije”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vlast prije njega unišatavala fabrike, jednu po jednu, a da je sada država odgovorna i dobra.

Vučić je izjavio i da su u Srbiji prvi put veće plate nego u Bosni i Hercegovini, i po prvi put Srbija ima suficit prema Hrvatskoj.

Ne znamo za suficit koji spominje, ali po pitanju prosječnih plata ova izjava baš i ne odgovara činjenicama.

Naime, prema podacima državnih zavoda za statistiku (Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine / Republički zavod za statistiku Srbije) jasno je da prosječna plata Bosne i Hercegovine iznosi znatno više od one u Srbiji. Tako je u decembru mjesecu 2018. prosječna isplaćena plata na nivou Bosne i Hercegovine iznosila 906 BAM (u FBiH 914 BAM – Fedarlni zavod za statistiku), dok je prosjek za novembar (posljednji obračunati mjesec) u Srbiji bio 50.556 dinara, što je iznos od oko 836 naših maraka.

Vidimo da je ta razlika nekih 70 BAM u korist Bosne i Hercegovine. Možda Vučić ima (neslužbene) podatke za prvi mjesec ove godine, mada je teško povjerovati kako je u dva mjeseca prosječna plata u Srbiji narasla preko pomenutog iznosa. Imajući u vidu mnogobrojne ranije, netačne, izjave srbijanskog predsjednika na ovu a i druge teme, možemo pretpostaviti kako su današnje izjave nastavak populizma i obmanjivanja tamošnje javnosti.

A da građani Srbije sve manje vjeruju Vučiću dokaz su su sve veći protesti u Beogradu i drugim gradovima koji se održavaju iz vikenda u vikend.

 

(MiruhBosne)
Previous Sarajevo: U novootvorenoj streljani počelo 1.kolo BH lige u streljaštvu
Next Zenica: Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili Bugarsku

You might also like

RIJEČ

Koje vrijednosti baštini Ljubo Bešlić i HDZ?

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) jučer su osudili događaj nazvan “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”,

RIJEČ

Edin Haračić Klej, bosanski vojnik koji je uništio šest agresorskih tenkova (VIDEO)

Edin Haračić poznatiji pod nadimkom Klej. Heroj koji je sa 21 godinu zaustavio prodor agresorskih vojnika i tenkova ka Kalesiji i Tuzli uništivši 6 neprijateljskih tenkova. “Prije podneva 22. marta

RIJEČ

Perović: Glavni uzrok ratova bila je srpska velikodržavna politika, koja i danas živi

Historičarka iz Beograda Latinka Perović izjavila je sinoć da je velikodržavna nacionalistička politzika Srbije glavni uzrok raspada Jugoslavije, ratova i strašnih zločina koji su počinjeni. “Uzrok strašnih zločina je politika