Jedan od vodećih svjetskih ekonomista: Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da iskoristi obnovljive izvore energije

Jedan od vodećih svjetskih ekonomista: Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da iskoristi obnovljive izvore energije

 

Jedan od vodećih svjetskih ekonomista, profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Saschs u obraćanju putem video linka učesnicima Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine u Sarajevu istakao je…

Govoreći o održivom razvoju Bosne i Hercegovine, kazao je da privreda treba biti prosperitetna, održiva u smislu očuvanja okoliša i pravična.

“Obrazovanje je važno, kao i zdravstvo i čista energija, održivo upotrebljavanje zemljišta, pametni gradovi i napredak zasnovan na digitalnoj tehnologiji. Četiri glavna izazova za zapadni Balkan su razvoj većih vještina i inovacija za privredu, održivost zaštite okoliša, upravljanje društvenom raznolikosti i četvrti bitan izazov za sve je članstvo u EU”, naveo je Saschs.

Govoreći o nezaposlenosti u Evropi kazao je kako je ona najveća tamo gdje ima najmanje inovacija, i obrnuto, te istakao kako se tome treba i Bosna i Hercegovina okrenuti jer bi to otvorilo radna mjesta.

“Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da iskoristi obnovljive izvore energije”, istakao je Saschs.

Naveo je i važnost ulaganja u obrazovanje, te nadu da Bosna i Hercegovina postane centar u univerzitetskoj mreži na zapadnom Balkanu.

Na ovoj sesiji posvećenoj konkurentnosti Bosne i Hercegovine u zemlji i regiji moderator je bio profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo Zlatko Lagumdžija, koji je pored Izvještaja o konkurentnosti predstavio još nekoliko izvještaja koji sadrže indikatore ekonomije.

-Poboljšanje imidža zemlje, reforma poreskog sistema, te daljnje ulaganje u infrastrukturu, neki su od faktora za unapređenje opšte konkurentnosti Bosne i Hercegovine koje je izdvojio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu.

– Mi u Bosni i Hercegovini moramo praktično završiti sa, kako ih ja nazivam, stranačkim ekonomijama. Uticaj stranačkih elita na donošenje ključnih ekonomskih mjera moramo ograničiti i oni ne mogu da budu, rekao bih, izvan razumnog nivoa – istakao je Šarović.

Naglasio je da porezni sistem mora da doživi snažnu reformu. Složio se sa svima koji infrastrukturu smatraju osnovnim parametrom za mjerenje konkurentnosti Bosne i Hercegovine, te naglasio da se i toj oblasti mora napraviti snažan iskorak.

-Ubrzani ekonomski rast, zapošljavanje i to posebno mladih ljudi te vladavina prava strateška su opredjeljenja kada je riječ o unapređenju opšte konkurentnosti – izjavio je danas federalni premijer Fadil Novalić na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Previous Bosanski pas Tornjak (VIDEO)
Next ŠTA BOŠNJACI MISLE O SEBI

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM

  Poslovni forum privrednika Bosne i Hercegovine i Austrije o temi „Drvo, arhitektura i dizajn“ okupio je danas u Sarajevu dizajnere, arhitekte i proizvođače s ciljem unapređenja saradnje dvije države

Ekonomija/Biznis

KALETEX iz Kalesije: Rade uniforme za njemačku i slovenačku policiju, vojsku Kosova…

Bosna i Hercegovina njeguje dugogodišnju tradiciju rada u tekstilnoj industriji, a za razvoj ove privredne grane postoji nekoliko prednosti. Blizina Evropske unije, školovana radna snaga, poštivanje rokova isporuke ugovorene robe,

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia uvela direktnu avioliniju između Sarajeva i Bahraina

Aviokompanija FlyBosnia uspostavila je danas novu direktnu liniju Sarajevo – Bahrain – Sarajevo na kojoj će se letovi odvijati jednom sedmično. Uvođenjem redovnih linija za Bliski istok u posljednja dva mjeseca,