Promoviran Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića: Kapitalno djelo za bosansku jezičku zajednicu

Promoviran Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića: Kapitalno djelo za bosansku jezičku zajednicu

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je promoviran Rječnik bosanskoga jezika, autora akademika Dževada Jahića, koji se smatra kapitalnim djelom za bosansku jezičku zajednicu.

Inače, promocija ovog Rječnika, u čijem se redakcijskom odboru nalaze neka od najvećih imena bh. književnosti uopšte, poput akademika rahmetli Nedžada Ibrišimovića i Abdulaha Sidrana, održava se u vrijeme dok traju konstantni napadi na bosanski jezik.

No, današnji promotori se nisu željeli toliko osvrtati na uzaludne napade iz dobro poznatih krugova, nego su Rječnik, koji će biti objavljen u 12 tomova, nazvali kapitalnim djelom.

-I to kapitalnim djelom ne samo za bosansku zajednicu, nego za sve jezičke zajednice, s obzirom da ovim rječnikom autora Dževada Jahića mi dobijamo vrhunski evropski rječnik, a to znači da takve rječnike imaju zapadne evropske kulture. Ovaj Rječnik nas uvodi u ravnopravnu zajednicu svih evropskih jezika, kazala je prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Rektor tuzlanskog Univerziteta prof. dr. Enver Halilović je kazao da je bosanski jezik činjenica koja ima vrlo staro historijsko porijeklo, te da se prvi put spominje u jednom notarskom zapisu 1436. godine.

-Dakle, bosanski jezik je vezan za duhovno biće tadašnjih Bošnjana, svih stanovnika današnje BiH. Posebno predstavlja značajnu činjenicu za sveukupni razvoj svijesti o BiH i svakog građanina BiH, kazao je Halilović, navodeći da se bosanski jezik osporava iz političkih razloga.

Akademik Jahić je kazao da je ova promocija trebala biti održana u julu, te da se radi o projektu koji traje 15 godina i koji se zove Višetomni Rječnik bosankog jezika.

promocija_jahic (5)

-U međuvremenu su uslijedile ove polemike, tako da na neki način ovo može izgledati kao nekakva reakcija ili odgovor. Naravno, ne radi se o tome. Ali, pošto ćemo govoriti o najvećem projektu bosankog jezika koji se do sada radio, onda ćemo se i na to osvrnuti, kazao je Jahić, dodajući da ovaj Rječnik rješava oko 95 posto svih jezičkih nedoumica u bosankom jeziku.

-On je upravljen ka normi, ali je u isto vrijeme naučni rječnik sa bogatom građom, koja otkriva da bosanki jezik ima svoj historijski kontinuitet koji zaista traje i prije Povelje Kulina bana. Ovo nije historijski rječnik, ovo je književnog jezika rječnik, djelimično. Sve ovo što se dešavalo u posljednje vrijeme upućeno je na ovaj veliki projekat, da bi se on osporio, kazao je akademik.

Inače, ovo veliko djelo će se sastojati od 12 tomova, a prema riječima autora trenutno se radi  na osmom tomu.

Izvor: Faktor.ba

Previous Legendarni Juninho: Pjanić je najbolji izvođač slobodnih udaraca na svijetu (Video)
Next TESTAMENT KRALJICE KATARINE, MIT ILI STVARNOST?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska tradicija: Saz, ljepota zvuka (Video)

‘Ljepote zvuka nad sazom ne postoji na ovom svijetu’, ističe Ćamil. Ćamil Metiljević jedan je od najznačajnijih savremenih majstora za izradu tradicionalnog muzičkog instrumenta saz. Zanat je, još kao mladić

KULTURA I UMJETNOST

Entuzijasti ga čuvaju od zaborava: Glamočko gluho kolo fascinira snagom i izdržljivošću

Nekada se izvodilo kao obaveza kako bi se pokazala i dokazala izdržljivost djevojaka koje se spremaju za udaju, a sada glamočko gluho kolo kao tradiciju od zaborava pokušava spasiti grupa

KULTURA I UMJETNOST

SFF: Sutra počinje filmska smotra sa rekordnim brojem filmova i gostiju

  Sve je spremno za 24. Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje sutra, a tokom kojeg će biti prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja. Ovogodišnji SFF sutra će biti