Zeničko-dobojski kanton – lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa

Zeničko-dobojski kanton – lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa

 

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona u 2018. godini realiziralo je programe subvencija za podsticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji za koje je izvojeno 2,76 miliona KM ili 92,28 posto u odnosu na planiranih 3 miliona KM.

Prema izvještaju o utrošku sredstava kojeg je usvojila Vlada ZDK, mjere podsticaja realizirane su kroz podršku animalnoj i biljnoj proizvodnji, podršku prerađivačima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda, te podršku kapitalnim ulaganjima i projektima u poljoprivredi.

Na ime podrške za animalnu proizvodnju izdvojeno je 950.000 KM, od čega za uzgoj brojlera 390.000 KM, farme muznih grla 442.800 KM, koke nosilice 70.000 KM, registrovanu ovčarsku i kozju proizvodnju 40.000 KM te svinjogojsku proizvodnju 8.000 KM.

Biljna proizvodnja podržana je sa 1.207.000 KM, od čega je za podršku proizvodnji maline i kupine izdvojeno 745.000 KM, a proizvodnju u plastenicima i staklenicima 375.000 KM.

Prerada i otkup poljoprivrednih proizvoda subvencionirana je sa 436.000 KM. Podrška otkupljivačima/prerađivačima mlijeka iznosila je 213.000 KM, otkupljivačima/prerađivačima pilećeg mesa 60.000 KM, otkupljivačima jagodičastog voća 65.000 KM, dok je podrška otkupljivačima jagodičastog voća koji vrše zamrzavanje iznosila 75.000 KM.

Kapitalna ulaganja u poljoprivredi podržana su sa 29.000 KM, dok je na ime podrške projektima izdvojeno 75.5000 KM.

U periodu 2015-2018. godina za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji izdvojeno je 10 miliona maraka, a godišnji budžet za ove namjene je udvostručen. Pokazatelji sa terena ponajbolje ilustruju postignute efekte korištenja sredstava podsticaja.

“Ostvaren je značajan napredak kod proizvodnji koje su prepoznate kao perspektivne u ZDK, prije svega, proizvodnji jagodičastog voća, peradarskoj proizvodnji, proizvodnji mlijeka, kao i proizvodnji u plastenicima i staklenicima. Povećan je broj poljoprivrednih obrta, a broj registrovanih farmi muznih grla je za četiri godine utrostručen. Isplata podsticaja je ubrzana, a značajno je povećan i broj poljoprivrednih proizvođača koji dobijaju podsticaje. Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa. Stoga ćemo i u narednom periodu raditi na unapređenju uslova za bavljenje poljoprivredom, a time i većim zapošljavanjem”, kazao je resorni ministar Himzo Smajić.

Previous Bičakić: Blok 7 Termoelektrane Tuzla velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu
Next Kompanija iz Zenice na Dan nezavisnosti uposlila preko stotinu mladih osoba!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bugojno: Malinjak zamijenio plasteničkom proizvodnjom; sve prodamo komšijama i restoranima

  Povoljne vremenske prilike ovog vikenda pogoduju poljoprivrednim proizvođačima, koji vrše posljednje pripreme za proljetnu sjetvu. Porodica Muslije Muslimovića iz bugojanskog naselja Kula odlučila se na proširenje plasteničke proizvodnje, nakon

MADE IN BOSNIA-387

Najbolji poslovni potez: Igman se širi i zapošljava

  Konjički Igman je u toku januara objavio da će otvoriti novi pogon za proizvodnju pištoljske municije i na posao primiti 100 novih radnika, a direktor kompanije Đahid Muratbegović istovremeno

Ekonomija/Biznis

Sarajevo planira gradnju tehnološkog parka vrijednosti 80 miliona maraka

Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea,