Ambasador Sakamoto: Ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo; Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu

Ambasador Sakamoto: Ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo; Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu

 

Perspektiva Bosne i Hercegovine je dobra i predstoji joj dobra budućnost

Uz čestitke građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto je za Fenu kazao da je prioritet Vlade Japana pomoći građanima, olakšati im život, posebno onima koji su u velikoj socijalnoj potrebi.

– Bilateralna saradnja Bosne i Hercegovine i Japana će biti proširena u svim segmentima, a kada se nova bh. vlada stabilizira, ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo – istakao je ambasador Sakamoto.

U tom smislu, zainteresirani su posebno za Konjic koji ima razvijenu metaluršku privredu, i gdje Japan planira otvaranje fabrike.

– Želimo da proširimo bilateralni sporazum sa fokusom na ekonomsku saradnju – kazao je on i dodao da je i kultura bitan element saradnje.

Dodao je da će kulturna saradnja biti podignuta na veći nivo, jer upoznavanje s kulturnom baštinom i savremenim dostignućima Bosne i Hercegovine i Japana doprinosi boljem upoznavanju naroda dviju država.

Reforma Bosne i Hercegovine je izuzetno važna stavka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, ali je ambasador upozorio da se treba fokusirati i na okoliš i ruralni razvoj, jer Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama i bogatstvom.

Na pitanje postoji li zainteresovanost japanskih investitora za Bosnu i Hercegovinu, Sakamoto je kazao da ima jako zainteresovanih biznismena koji bi rado ulagali u razvoj Bosne i Hercegovine.

– Perspektiva Bosne i Hercegovine je dobra i predstoji joj dobra budućnost. Postoji tendencija ulaganja u Bosni i Hercegovini, čak se investitori takmiče. Bosna i Hercegovina je privlačna za investiranje, ima jako puno potencijala, ali treba da se pripremi za sve te aktivnosti – zaključio je ambasador Japana u Bosni i Hercegovine Hideyuki Sakamoto u razgovoru za Fenu.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru šeme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma je dostigla više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva su utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.

Previous Kompanija iz Zenice na Dan nezavisnosti uposlila preko stotinu mladih osoba!
Next Devet heroja odbrane Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti muzej u Sarajevu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

  Emir Hadžijusufović proizvodi 100% prirodni sirup od ruže, po recepturi svoje majke. Dugi niz godina se ovaj sok proizvodi i pije u njegovoj porodici, ali sad je Emir odlučio

MADE IN BOSNIA-387

Sudije na SP-u u Rusiji nosit će kopačke proizvedene u Bosni i Hercegovini

  Tvornica obuće Sanino iz Dervente u sjedište Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) otpremila je 336 pari kopački koje će na predstojećem svjetskom prvenstvu u Rusiji nositi svi djelioci pravde. Zahvaljujući

MADE IN BOSNIA-387

Gračanički Fortunatto planira da udvostruči proizvodnju obuće – Fabrika traži 100 radnika

Gračanička fabrika obuće Fortunatto koja radi lon poslove za autrijsku firmu Paul Green planira da udvostruči proizvodne kapacitete i zaposli još 100 radnika. Kako su za ekapiju objasnili iz ove