U Srebrenici održana tribina o važnosti upotrebe bosanskog jezika

U Srebrenici održana tribina o važnosti upotrebe bosanskog jezika

 

U maloj sali Kulturnog centra Srebrenica danas je održana javna tribina na temu “Bosanski jezik u kontekstu međunarodnog dana maternjeg jezika” u organizaciji Javne ustanove Kulturni centar Srebrenica i Univerziteta u Sarajevu. Učesnici na tribini  su bili profesori dr.sc. Alen Kalajdžija, dr. sc. Jasmin Hodzić, mr.sc. Aida Kršo, i književnik Hadžem Hajdarević.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr.sc. Alen Kalajdžija kaže da je danas u Srebrenici s ciljem upoznati i educirati društvo o važnosti postojanja bosanskog jezika.

– U sklopu naše aktivnosti održavamo javne tribine i promovišemo neka od novih izdanja „Instuta za jezik“, te istovremeno koristimo priliku da govorimo o nekim važnim pitanjima jezika, službenih jezika u BiH. Mi promoviramo ideju o jezičkoj toleranciji. Danas smo u Srebrenici kako bismo govorili s ljudima šta podrazumijeva u konkretnijem slučaju pitanje bosanskog jezika u samoj Srebrenici. Mi želimo promovirati jednu ideju koja podrazumijeva međusobno poštivanje i uvažavanje, poštivanje ljudskih elementarnih prava u sferi upotrebe jezika i njegove službene upotrebe. Danas smo bili u Bratuncu i obišli jednu područnu školu i razgovarali sa djecom o bosanskom jeziku – izjavio je Kalajdžija.

Njegovo mišljenja je da se pojedinicima i zajednicima osporava pravao na elementarno korištenje maternjeg jezika i njegova službena upotreba.

– Mi smatramo i vjerujemo da je jezik jedno od temeljnih poluga čovjeka, čovjeka kao društvenog bića koje ima mogućnost kontaktiranja sa drugima. Promoviramo ideju da moramo biti više tolerantni prema drugima, i svakom pojedincu omogućiti da se koristi svojim jezikom, da ima pravo u obrazovanom sistemu da uči one sadržaje nastave koje odgovaraju nacionalanoj grupi predmeta – istakao je Kalajdžija.

Direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić stava je da je pitanje bosanskoj jezika jedno je od gorućih problema za povratničku populaciju u manjem bh. entitetu.

– Svi smo svjesni činjenice da je ovo jedan od najvažnijih problema za povratničku populaciju, nažalost djeca ne izučavaju bosanski jezik u školama. Ono što smo mi kao društvo obavezni da uradimo, jeste da govorimo o poblemu, naravno sa naučnog i stručnog aspekta. Stvar politike jeste da ovaj proces privede kraju i da svako dijete na svakom dijelu BiH izučava svoj maternji jezik – kazala je Smajić.

Inače, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu već nekoliko godina održava javne tribine promovisajući pitanja jezika širom Bosne i Hercegovine.

Previous Najbolji poslovni potez: Igman se širi i zapošljava
Next Mostarka u Štokholmu: Naša dijaspora voli uljepšavati život vani; Kao stranac nisi dobrodošao

You might also like

NAŠI DANI

Dani otvorenih vrata u kasarni Adil Bešić u Bihaću

Povodom obilježavanja Dana armije RBiH u kasarni Adil Bešić u Bihaću, održana je tradicionalna svečanost “Dani otvorenih vrata”. Radi se o događaju koji se u organizaciji Oružanih snaga Bosne i

NAŠI DANI

Lobiranje, korupcija i manjak transparetnosti u njemačkom parlamentu

Philipp Amthor, mladi demokršćanski zastupnik u Bundestagu lobirao je za jednu američku firmu, a onda dobio direktorsku funkciju i dionice. Sada se politička zvijezda u usponu mora braniti od optužbi

NAŠI DANI

Protesti mještana Željeznog Polja zbog sječe šume

Protesnim okupljanjem na lokalnom putu mještani Željeznog Polja poslali su poruku nadležnim da neće dozvoliti, kako kažu, nekontrolisanu i, za bezbijednost nekoliko sela, opasnu sječu šume nekoliko privatnih firmi koje