‘Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države’

‘Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države’

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, obratio se Bosancima i Hercegovcima na proslavi Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine u Chicagu, piše Moja BiH.

“Dragi moji Bosanci i Hercegovci dozvolite da vam čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odnosno dan kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu iz 1992.godine odlučili da potvrde nezavisnost naše države, njen suverenitet i teritorijalni integritet kao historijsku i međunarodno – pravnu činjenicu. 1. marta 1992. godine historijsku pobjedu odnijela je ideja građanske države Bosne i Hercegovine, države jadankopravnih građana i naroda, ideja zajedničkog življenja i tolerancije koja našu zemlju krasi vijekovima.

Ta ideja neodvojiva je od suštine Bosne i Hercegovine kao države. Upravo zato ona je i danas izložena napadima. Ona se proglašava nemogućom jer se želi reći da Bosna i Hercegovina nije moguća, da nije moguća jednakopravnost, te da je jedino moguća supremacija jednih nad drugima ili trećima. Međutim, mi Bosanci i Hercegovci vjerujemo i nikada nećemo prestati da vjerujemo u građansku Bosnu i Hercegovinu. Nadu u to nismo izgubili ni u najtežim trenucima u periodu između 1992 do 1995. godine, jer je istina i pravda bila na našoj strani, na strani onih koji su svoje živote dali i bili spremi da ih daju da ovu državu.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nije samo branila ideju građanske države, nego je odlučno stala u odbranu civilizacijskih vrijednosti pred napadom onih koji su rušeći Bosnu i Hercegovinu i vršeći najstravičnije zločine u historiji čovječanstva, sebe stavili sa drugu stranu civilizacije. Nismo samo branili vlastito pravo na život i nismo se samo borili za opstojnost države nego smo branili ono što je bilo zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, ono što je civilizirani dio svijeta usvojio konsenzusom i proklamirao kao univerzalni demokratski standard. Zato nikada nećemo dopustiti da bilo ko omalovažava one vrijednosti koje su ujedno i vrijednosti Bosne i Hercegovine i vrijednosti civiliziranog svijeta.

Međutim, naša borba nije prestala i ne smije da prestane jer sile koje su radile na uništenju Bosne i Hercegovine danas nisu ništa slabije nego što su bile 1992. godine. Politička destrukcija države identičnog je inteziteta, a danas se u miru pokušava ostvariti ono što se nije ostvarilo ni putem nasilja. Na sve to potreban nam je jedinstven bosanskohercegovački odgovor, jasan i odlučan kao što je bio u onim najtežim trenucima kada smo bili prepušteni sami sebi. I zato vas, moji dragi Bosanci i Hercegovci u Sjedinjenim Američkim Državama, iskreno molim da zajedno ponovo stanemo u političku i svaku drugu odbranu države Bosne i Hercegovine.

Ne postoji nijedan čovjek, nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države, na ovaj ili onaj način, i ja sam duboko uvjeren u to. I sama vaša organiziranost u SAD-u jeste dokaz ovoga što govorim, ona nam daje dodatno ohrabrenje jer upravo vi danas šaljete poruku da se od države Bosne i Hercegovine ne smije odustati. Dodatni je to motiv svima nama koji volimo Bosnu i Hercegovinu ali i poruka onima koji su kolebljivi i koji kalkulišu sa opstojnošću države. Nije nam dano ni da kalkulišemo ni da popuštamo jer nas na istrajnost obevezuju i oni kojih više nema i onih koji dolaze za nama, a mi smo danas i ovdje, samo tren u vječnosti. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina.

Još jednom, sretan nam svima 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.”

Previous FLYBOSNIA naručuje dodatne avione; do 2023. planiraju flotu od osam aviona
Next Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

You might also like

NAŠI DANI

Mijatović: Država BiH je iznad svih nas

Danas je u Banjaluci boravio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, a ulicama grada prošetao je sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. – Danas sam u Banja Luci kao potpredsjednik SDP BiH ugostio

NAŠI DANI

Inspektori MUP-a Zvornik masovno saslušavaju pripadnike ARBiH

Po čijoj naredbi inspektori MUP-a Zvornik, već više od dva mjeseca, intezivno, bivšim pripadnicima Armije RBiH sa područja Zvornika šalju pozive na saslušanje, zasad niko niti od onih koji su

NAŠI DANI

Vlada FBiH u Zavod Pazarić šalje Finansijsku policiju i inspekcije

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima upravljačkih struktura ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač