Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je apelovala i sama Energetska zajednica.

Radilo se o pokušaju davanja prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine  kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla ukupne vrijednosti 1,4 milijarde KM.

“Sekretarijat Energetske zajednice procijenio je odluku Vijeća za državnu pomoć i dodatnu dokumentaciju koju je dostavila Elektroprivreda BiH i došao je do preliminarnog zaključka da garancija za izgradnju Bloka 7 u stvari predstavlja državnu pomoć. Stoga, odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravnom stečevinom EU o državnoj pomoći za Energetsku zajednicu”, navodi se u saopštenju, kojeg prenose ovdašnji mediji.

-Na sve to reagovali su iz struke, sindikata, ali i parlamentarci. Svi oni upozoravaju kako naša zemlja treba održati energetsku nezavisnost.

Podsjeća se kako se kako nije bilo reakcije Energetske zajednice po pitanju gradnje termoelektrana u Rs-u i Srbiji, dok se sad pokušava zakočiti gradnja TE u FBiH.

Prigovori iz Evrope ne stižu samo po pitanju gradnje termoelektrana. Neki mediji problematiziraju i proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Tako se njemački DW (dw.com/hr) pita ‘Zašto tolike nove hidroelektrane u BiH?’ – iskazujući navodnu zabrinutost za okoliš.

-Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordan izvoz električne energije u vrijednosti od 574 miliona BAM.

EPBiH ostvarila je lani prihod od 1 milijardu i 60 miliona maraka.

 

(MiruhBosne/RtvTK)
Previous 'Ne postoji nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države'
Next Preminula srebrenička majka Zejna Suljić - u genocidu joj ubili šest sinova, unučad od 13 i 11 godina

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hasečić i Hartmann iz Pariza: Izručenje Šušnjara BiH je korak ka pravdi

Sud u Parizu danas je donio odluku da se osumnjičeni za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine Radomir Šušnjar izruči bh. pravosuđu, a u sudnici se nalazila i Bakira Hasečić,

NAŠI DANI

Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine

 Krajnje je vrijeme da se zaustavi svako daljnje cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine, poručila je na današnjem protestnom skupu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu apelantica pred Evropskim sudom za

NAŠI DANI

Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio u posjetu akademika i uvaženog bosanskohercegovačkog pisca Abdulaha Sidrana. Tokom susreta sagovornici su razgovarali o boravku akademika Sidrana u Parizu, te njegovom