Tuzla: Poziv vlastima Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Đukića

Tuzla: Poziv vlastima Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Đukića

 

Poznato je da je vojska ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića skoro četiri godine granatirala bosanskohercegovačke građane i počinila mnoge ratne zločine pravosnažno dokazane i presuđene u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kao i u domaćim sudovima.

Jedan od najmonstruoznijih zločina je zločin na Kapiji, koji je pravosnažno dokazan i presuđen presudom Suda Bosne i Hercegovine, kojom se za ratni zločin osuđuje Novak Đukić. Pomenuti ratni zločinac je pobjegao u Republiku Srbiju i tamošnje vlasti ga, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti.

Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca, tj. Novaka Đukića, režim Srbije bruka cijelu Srbiju i vrši brutalnu propagandnu aktivnost osporavanja pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao i što je to i zločin počinjen 25.5.1995. godine.

Pronašli su generala koji se usudio potpisati mišljenje da kriv nije ubica nego da su krive žrtve. Ovaj strašni zločin koji je bio uvod u genocid počinjen u Srebrenici, živa je rana, a negiranje ovog zločina je velika opasnost za stabilnost i mir na Balkanu.

Pozivamo vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine, navodi se u Saopštenju predstavnika Grada Tuzle u vezi sa monstruoznom propagandom iz Srbije o zločinu na tuzlanskoj Kapiji.

Previous Indira Habibović: “Bosna je sevdahom opjevana”
Next Saša Lošić redovno posjećuje 'Bosansku dolinu piramida': Ovo su brendovi važni za našu zemlju

You might also like

NAŠI DANI

Udruženje „Žena-žrtva rata“ – Prijava protiv više lica zbog veličanja osuđenika za genocid u Višegradu

Udruženje ‘Žena-žrtva rata’ podnijelo je krivičnu prijavu protiv više osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine jer su, kako se navodi, “počinili krivično djelo

NAŠI DANI

U Karauli kod Živinica obilježena 26. godišnjica masakra nad djecom

Godišnjica još jednog od krvavih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, a koja se vezuje za posljednji rat obilježena je danas u Živinicama, javlja federalna.ba. Tačno prije 26 godina,

NAŠI DANI

Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj

 Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sinoć je u Hajrija džamiji u Vlasenici zajedno s džematlijama klanjao teravih-namaz, te ovom prilikom poručio da su pritisci na Bošnjake u ovom gradu kontinuirani, ali