Revitalizirano izletište Bare na rijeci Buni

Revitalizirano izletište Bare na rijeci Buni

 

Završene su aktivnosti na revitalizaciji izletišta Bare na rijeci Buni, koje Turistička zajednica HNK provodi u okviru projekta RiTour, usmjerenog na valorizaciju kulturne i prirodne baštine i njezino stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu saradnju historijskih gradova Mostara, Solina i Podgorice.

Revitalizirano izletište je sada obogaćeno sa jednom ribarskom platformom, a urađene su i ribarske platforme na lokalitetima Podpetak i na ušću Bune u Neretvu. Pored navedenih radova, uređena je i šetnica/ribarska staza uz rijeku Bunu u dužini 400 metara, koja se pruža od Karađozbegovog mosta prema vrelu Bune u Blagaju.

Ovim aktivnostima se doprinosi održivom korištenju prirodnih resursa, jer se pravljenjem ribarskih platformi i uređenjem lokaliteta Bare unapređuju uslovi za razvoj sportsko-rekreativnog turizma ovog područja i revitalizaciji kulturne baštine, budući da se šetnica, odnosno ribarska staza, nalazi u historijsko dijelu Blagaja.

Izradu tehničke dokumentacije za provedbu i nadzor navedenih radova financirala je Turistička zajednica iz vlastitih sredstava.

U proteklom periodu izrađena je i „Studija stanja turističkih resursa na području rijeke Bune i mogućnosti razvoja održivog turizma na tom području“, za što je angažiran Studij turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Studija predstavlja istraživanje neiskorištenih potencijala za razvoj turizma na datom području, vezano uz mogućnost investiranja u buduće objekte turističkog sadržaja, a poslužit će kao polazište za kreiranje regionalnih itinerara na kojima će raditi tim projekta RiTour, saopćeno je iz agencije Primera.

Osim navedenih aktivnosti, u proteklom razdoblju su održane i promotivne aktivnosti projekta. Naime, Turistička zajednica HNK je, zajedno sa ostalim projektnim partnerima, projekt RiTour predstavila na međunarodnom sajmu Fitur koji je održan od 23. -27.01.2019. u Madridu. Turistička zajednica je promovirala područje rijeke Bune kao poželjnu turističku destinaciju, te je takođe distribuiran promotivni leaflet s informacijama o području rijeke Bune i atraktivnim fotografijama, navodi se u saopćenju.

Inače, projekt RiTour – „Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena“ financsra Evropska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Previous Travnik: Šarena džamija vraća stari sjaj (Video)
Next Posavina: Mato Leovac i njegova četiri sina žive isključivo od zemlje (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Neumu otkrili morske organizme za koje je slabo ko vjerovao da žive u bh. moru

Bosanskohercegovački naučnik član Evropske Asocijacije za istraživanje hrskavičastih riba Andrej Gajić otkrio je u Neumu morske organizame za koje niko nije pretpostavljao da žive u bosanskohercegovačkom moru, u ekspediciji koju

BH RAZGLEDNICA

Januar u bosanskim selima: Život bez smoga

Zima u planinama i selima na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara izgleda posve drugačije od januarske slike u gradovima. Bez smoga, natpisa “čuvaj se ledenica s krova”, prljavog snijega od

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska Sahat kula (VIDEO)

Sarajevska Sahat-kula visoka je 30 metara, a pretpostavlja se da je izgrađena u 16. ili 17. vijeku. Sat na kuli je jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, a