‘Digitalizacija’ vrandučke tvrđave, modernizacija nakon šest stoljeća (Foto)

‘Digitalizacija’ vrandučke tvrđave, modernizacija nakon šest stoljeća (Foto)

 

Šest stoljeća stara vrandučka tvrđava ”zakoračila” je u 21. stoljeće kroz Projekt ”Fortress reinvented”. Zajedno sa četiri tvrđave iz regiona posjetiocima se predstavlja i putem savremenih tehnologija.

Projekt realiziraju četiri grada: Šibenik, Klis, Herceg Novi i Zenica, kojima su u naslijeđe ostavljene tvrđave, a s ciljem povećanja održivosti i poboljšanja turističke ponude korištenjem kulturne baštine, piše Fena.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević Feni je kazao da će na ovaj način putem savremenih tehnologija prezentirati baštinu.

Pojašnjava da se projekt svodi na razvoj digitalnih sadržaja u tvrđavama. Za vrandučku tvrđavu u procesu je nabavka opreme za veliku kulu, kompjutera, tableta, kamera, a realizirana je produkcija koncerta srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla ”Fugato” i deset kratkih dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj Bosni na ekranima. Muzej grada Zenica u tvrđavu je već postavio i nove replike odjeće, oružja, grnčarije, namještaj.

– Naša baština je zanemarena iz razloga što muzealci nisu nikada išli u korak s vremenom, moramo prekoračiti prag od 600 godine do 21. stoljeća, da naše naslijeđe živi u budućnosti – rekao je Jašarević.

Kaže da Vranduk bilježi značajan broj posjeta, ali da može bolje. Siguran je da će ”digitalizacija” tome doprinijeti, ali se nada i projektima poboljšanja saobraćajne infrastrukture.

Voditeljica projekta u Šibeniku Kata Žganjer naglašava da će inovativni trendovi posjetiteljima poboljšati doživljaj.

– Posjetitelji će imati kompletnu priču o povijesti na interaktivan način – ističe Žganjer te naglašava da će se na ovaj način naslijeđe lakše približiti mladima.

Ono što je posebno zanimljivo, dodaje Žganjer, je da će četiri partnerske tvrđave biti povezane kamerama, tako da će posjetilac jednoj moći u svakom momentu pratiti šta se dešava u ostalima, putem ”prijenosa uživo”.

– Moći će se dopisivati, poslati selfi –  kazala je Žganjer.

Projekt ”Fortress reinvented” vrijedan je 1.310.232 eura, a sredstva su donirana u okviru Interreg programa prekogranične saradnje. Projekt je počeo u maju 2017. godine, a planirano je da bude završen krajem marta 2019. godine.

Stari grad Vranduk nalazi se 20-ak kilometara od Zenice, banski je i kraljevski grad koji su za više od 600 godina postojanja uspjele zauzeti samo Osmanlije.

U zapisima i bilješkama koji su sačuvani opisan je kao kapija Bosne ili najtvrđi njen dio, jer je odolijevao brojnim protivnicima koji su dolazili sa svih strana svijeta.

Smješten je na lijevoj strani doline rijeke Bosne i to na dijelu gdje je ona najuža i ima izgled klanca. Radi se o jednom od srednjovjekovnih bosanskih gradova koji je predstavljao područje sa vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom.

Previous Genocidna tvorevina protiv Srđana
Next Brčko: Vratio se iz Amerike kako bi dao doprinos lokalnoj zajednici (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Decenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak

   Bosanskohercegovačka narodna pjesma – sevdalinka u posljednjih deset godina dobila je mjesto koje zaslužuje zahvaljujući Art kući sevdaha, a kao vrhunac toga bilo bi i njeno uvrštavanje na listu

NASLIJEĐE

Kreševo čuva uspomenu na legendu: Ko nije znao potkovati jaje nije se mogao oženiti

Kreševo, gradić u blizini Sarajeva, od davnina je poznat po vještim kovačima koji su vremenom od ovog zanata napravili umjetnost. Tu su nekada bili smješteni brojni rudnici u kojima su

BH RAZGLEDNICA

Rafting na Uni, putovanje kroz netaknutu prirodu (VIDEO)

Čista i netaknuta priroda na dužini od preko 200 kilometara godinama privlači veliki broj domaćih i stranih turista koji dolaze u ovaj dio Bosne i Hercegovine kako da samo gledaju