Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

 

Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, jučer je održan sastanak sa direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o iskoristivosti raspoloživih kapaciteta geotermalne energije na Ilidži za zagrijavanje u Sarajevu.

Direktor Čibukčić sa saradnicima predstavio je ovu ideju direktoru Hrvatoviću, te je konstatirano da već urađena istraživanja pokazuju potencijal za dalje studije i idejne projekte na osnovu kojih bi se pripremio temelj za pristup realizaciji kreiranja mreže zagrijavanja.

Primjerice, zahvaljujući podacima dobivenim nakon već izvedene bušotine, zna se da temperatura vode iznosi 57 stepeni Celzijusa, da ima snagu od 50 megavata toplinske energije, a da kapacitet ležišta vode ima protok od 250 litara u sekundi, od čega se koristi samo manji dio od cca. 15 posto.

S tim u vezi, dogovoreno je da se utvrde aktuelne obaveze vezane za korištenje ovog izvora, te da se Vlada Kantona Sarajevo i druge nadležne institucije pozovu na istraživanja i inicijaciju drugih aspekata ove ideje čija bi realizacija najviše koristi donijela građanima i u smislu smanjenja aerozagađenja bh. prijestonice, ali i kada je u pitanju smanjenje cijena grijanja.

Prema procjenama, ovaj sistem daljinskog zagrijavanja, uz već započet pripremni proces realizacije toplovoda Kakanj-Sarajevo, znatno bi doprinio stabilnom grijanju urbanih jedinica Sarajeva, a uz to bi uputio na alternativni način zagrijavanja bez emitiranja štetnih čestica i plinova u Kantonu Sarajevo.

Čibukčić je izrazio spremnost da Fond finansijski podrži izradu studija i daljih angažmana na projektima.

Također, direktori Čibukčić i Hrvatović uskoro će potpisati sporazum o saradnji Fonda i Zavoda o širokoj saradnji institucija na daljem ispitivanju potencijala resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine – navode iz Fonda za okoliš FBiH.

 

(MiruhBosne)
Previous Povećana vrijednost građevinskih radova: Bosanski građevinari grade i na Islandu, u Ruandi
Next FK Sloga GC pisao FK Klis: Oduševljeni organizacijom, zahvalni publici

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanac Adel Hafizović čokoladicom osvojio tržište Austrije

  Kada je Adel Hafizović 1992. godine sa svojom porodicom došao u Austriju, nije mogao ni sanjati da će dana biti uspješan biznismen. Prvobitno je radio u jednom telekom operateru, a

Ekonomija/Biznis

Prevent Grupacija i ove godine proizvela autopresvlake za milion vozila u Evropi

  Prevent Grupacija i ove godine proizvela je million garnitura autopresvlaka. Milionita garnitura proizvedena je na programu Ford Focus na lokaciji Prevent Visoko u Goruši. „Zadovoljstvo nam je da je

Ekonomija/Biznis

Rekordan bosanskohercegovački izvoz u julu – 970 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u julu ostvarila rekordnu vrijednost izvoza od 970,9 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. Dosadašnji najveći mjesečni izvoz bio je u