Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

 

Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, jučer je održan sastanak sa direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o iskoristivosti raspoloživih kapaciteta geotermalne energije na Ilidži za zagrijavanje u Sarajevu.

Direktor Čibukčić sa saradnicima predstavio je ovu ideju direktoru Hrvatoviću, te je konstatirano da već urađena istraživanja pokazuju potencijal za dalje studije i idejne projekte na osnovu kojih bi se pripremio temelj za pristup realizaciji kreiranja mreže zagrijavanja.

Primjerice, zahvaljujući podacima dobivenim nakon već izvedene bušotine, zna se da temperatura vode iznosi 57 stepeni Celzijusa, da ima snagu od 50 megavata toplinske energije, a da kapacitet ležišta vode ima protok od 250 litara u sekundi, od čega se koristi samo manji dio od cca. 15 posto.

S tim u vezi, dogovoreno je da se utvrde aktuelne obaveze vezane za korištenje ovog izvora, te da se Vlada Kantona Sarajevo i druge nadležne institucije pozovu na istraživanja i inicijaciju drugih aspekata ove ideje čija bi realizacija najviše koristi donijela građanima i u smislu smanjenja aerozagađenja bh. prijestonice, ali i kada je u pitanju smanjenje cijena grijanja.

Prema procjenama, ovaj sistem daljinskog zagrijavanja, uz već započet pripremni proces realizacije toplovoda Kakanj-Sarajevo, znatno bi doprinio stabilnom grijanju urbanih jedinica Sarajeva, a uz to bi uputio na alternativni način zagrijavanja bez emitiranja štetnih čestica i plinova u Kantonu Sarajevo.

Čibukčić je izrazio spremnost da Fond finansijski podrži izradu studija i daljih angažmana na projektima.

Također, direktori Čibukčić i Hrvatović uskoro će potpisati sporazum o saradnji Fonda i Zavoda o širokoj saradnji institucija na daljem ispitivanju potencijala resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine – navode iz Fonda za okoliš FBiH.

 

(MiruhBosne)
Previous Povećana vrijednost građevinskih radova: Bosanski građevinari grade i na Islandu, u Ruandi
Next FK Sloga GC pisao FK Klis: Oduševljeni organizacijom, zahvalni publici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova atrakcija iznad Sarajeva: Naredne godine bit će otvoren “Vidikovac”

Grad Sarajevo počinje sa izgradnjom novog objekta “Vidikovac”, kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine, poručio je danas na konferenciji

Ekonomija/Biznis

Turske investicije u proizvodnju suncokretovog ulja: Fabrike u Kotorskom i Vogošći

Turski investitor i direktor dobojske firme “Bioil” Ismet Ozturkman uložiće, uprkos administrativnim preprekama sa kojim se suočava u procesu stavljanja u pogon fabrike rafinisanog ulja u Kotorskom, još 15 miliona

Ekonomija/Biznis

U Bos. Krupi uskoro proizvodnja madraca, posao za 30 radnika

Početkom iduće kalendarske godine u Bosanskoj Krupi bi s radom trebalo da započne tvornica za proizvodnju madraca u kojoj bi bilo zaposleno oko trideset radnika. Investitor ovog projekta je preduzeće