Evidentno da se Hrvatska država neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini

Evidentno da se Hrvatska država neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini

 

Član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru Republike Hrvatske Branimir Bunjac rekao je za novinsku agenciju Patria da bi prije bilo kakvih ozbiljnijih poteza trebalo najprije provjeriti izjavu o obavještajnom djelovanju Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, premda je, rekao je Bunjac, evidentno da se Hrvatska država neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini.

Mi ne možemo sad donositi stav o tome, rekao je Bunjac, ali je dodao da je „politika HDZ-a, kako onog u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj, neprijateljska prema Sarajevu.

„Ta politika je prije svega neprijateljska prema Bošnjacima. Jasno je da ta ista politika vidi saveznika u Dodikovoj Republici srpskoj što pokazuje cijeli niz događaja, od prisustvovanja odlikovanju ratnog zločinca ili izbjegavanja osude četničkog postrojavanja u Višegradu …“, rekao je Bunjac.

„Sasvim je jasno da je hrvatska politika svoga saveznika pronašla u Republici srpskoj i da je njihov cilj miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine“, dodao je Bunjac, član Živog zida i saborski zastupnik.

„Da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini iskrena, onda bismo i ovakve izjave mogli zanemariti, ali kada imate sve ove ranije konotacije, onda je sasvim normalno da ljudi sumnjaju da su i ova posljednja dešavanja dio paklenog plana“, rekao je Bunjac, dodajući da je politika HDZ-a najveća vanjskopolitička pogreška Republike Hrvatske koja „mora pod hitno prestati.“

Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz Bosne i Hercegovine za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, a na koje se poziva magazin, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“.

Medijske navode o obavještajnom djelovanju Hrvatske protiv Bosne i Hercegovine potvrdio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Previous Memorandum 2 / Preko "srpskog kulturnog prostora" do "velike Srbije"
Next Nakit ove Sarajke prodaje se u Milanu i Parizu, a o njoj pišu poznati časopisi

You might also like

NAŠI DANI

Općina Novi Grad u Centru “Safet Zajko” priredila zabavu uz poklone za više od 1.300 prvačića

Općina Novi Grad Sarajevo priredila je zabavu uz poklone za više od 1.300 mališana upisanih u prvi razred petnaest novogradskih osnovnih škola. Kulturno – zabavna manifestacija pod nazivom „Prvačići, sretno!“

NAŠI DANI

Komšić: BiH ima tri mogućnosti, tri puta kojima se može kretati sa te svojevrsne političke raskrsnice

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjedici Komiteta za vanjske poslove Evropskog Parlamenta (AFET) Dame i gospodo zastupnice i zastupnici, Želio bih vam zahvaliti na interesu i prilici

NAŠI DANI

‘Ne može i neće izvoditi moje pjesme, a pogotovo one o Sarajevu jer ih niti zaslužuje niti ih je vrijedan’

Zabranjeno pušenje, već decenijama popularni bend iz Sarajeva nastoji onemogućiti korištenje autorskih prava ove grupe bivšem članu. Polemika između Davora Sučića (Sejo Sekson) lidera ovog muzičkog sastava te bivše perjanice