Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

 

Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica “IT manifesta” Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista “nemogućih”, već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

– “IT manifest” je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije Bosne i Hercegovine i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

– Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana Bosne i Hercegovine koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bosanskohercegovačkoj ekonomiji – rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Previous Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM
Next Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vratio se iz Norveške na svoju zemlju! ‘Jednog dana sam rekao: ne mogu dalje, idem u domovinu’

  Porodična firma, visoka primanja, uređen život u Norveškoj, sve to nije bilo dovoljno Mirsadu Balagiću koji je neprekidno sanjao povratak na svoje imanje pokraj Glamoča. Nakon godina razmišljanja sa

Ekonomija/Biznis

Na listi najbrže rastućih kompanija u Evropi prvi put i jedna bosanska firma

Na najnovijoj listi 1000 najbrže rastućih kompanija u Evropi koju je upravo objavio Financial Times po prvi put u historiji našla se i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine. Na listi

Ekonomija/Biznis

Bosanska piletina u Hong Kongu, Emiratima.. u 2018. doći će i do Afrike

  Firme iz peradarskog sektora su imale jako dobru godinu, a od nove očekuju još više • Čeka se izvoz u EU Protekla godina za sektor peradarstva bila je izuzetno