Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

 

Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica “IT manifesta” Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista “nemogućih”, već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

– “IT manifest” je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije Bosne i Hercegovine i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

– Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana Bosne i Hercegovine koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bosanskohercegovačkoj ekonomiji – rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Previous Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM
Next Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski BTLBook.com osvaja zemlje regiona i UK tržište

BTLBook.com je web platforma koja spaja one koji žele da organiziraju poslovnu ili privatnu zabavu s vlasnicima prostora, fotografima, muzičarima, cvjećarima, kuharima, slastičarima… Ovaj, u potpunosti bosanski proizvod, razvijao se

MADE IN BOSNIA-387

U Bugojnu se gradi fabrika flaširane vode

Iz Bugojna, flaširanom pitkom vodom, planiramo snabdijevat dobar dio domaćeg tržišta, a imamo obezbijeđeno i tržište na Bliskom Istoku – Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru i Bahreinu – kaže Omerdić. Prve

Ekonomija/Biznis

Gračanički Fortunatto planira da udvostruči proizvodnju obuće – Fabrika traži 100 radnika

Gračanička fabrika obuće Fortunatto koja radi lon poslove za autrijsku firmu Paul Green planira da udvostruči proizvodne kapacitete i zaposli još 100 radnika. Kako su za ekapiju objasnili iz ove