Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

 

Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica “IT manifesta” Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista “nemogućih”, već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

– “IT manifest” je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije Bosne i Hercegovine i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

– Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana Bosne i Hercegovine koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bosanskohercegovačkoj ekonomiji – rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Previous Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM
Next Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sve više investicija u Sanskom Mostu

  Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović ponosan je na ekonomski razvoj te općine i ističe da je za lokalne vlasti najznačajnije investiranje i otvaranje radnih mjesta. Općina Sanski Most

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet SSST iz Sarajeva najbolje rangirani univerzitet u regiji jugoistočne Evrope!

  Najprestižnija svjetska agencija za rangiranje Univerziteta u svijetu (QS University World Ranking ) sinoć je objavila listu najbolje rangiranih za narednu 2019. godinu, prema kojoj je najbolje rangirani Univerzitet

Ekonomija/Biznis

Na koji način ostvariti američki san, a da se ne ode u Ameriku – tešanjski recept

  Kada dolazite u Tešanj, morate znati gdje ste došli. Tešanjski kodeks lijepog ponašanja najkraći je na svijetu i sadrži samo jednu rečenicu: (U Rimu se ponašaj kao Rimljanin) U