Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

 

Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica “IT manifesta” Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista “nemogućih”, već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

– “IT manifest” je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije Bosne i Hercegovine i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

– Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana Bosne i Hercegovine koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bosanskohercegovačkoj ekonomiji – rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Previous Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM
Next Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Institut za historiju predstavio nova ‘Historijska traganja’ i ‘Priloge’ (VIDEO)

  Promocija novih izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu –  “Historijskih traganja” i “Priloga”, upriličena je danas u Sarajevu.  

Ekonomija/Biznis

Hilton – poznati hotelski lanac dolazi u našu zemlju

U samo srce grada Sarajeva u ulicu Maršala Tita dolazi Hampton by Hilton Sarajevo City Centar koji će vrhunskim sadržajem i uslugom obogatiti i upotpuniti turističku ponudu Sarajeva. Izgradnja hotela

MADE IN BOSNIA-387

Swity i Vegafruit proizvodi bilježe uspjeh na policama inostranog tržišta

Gradačačka kompanija dugogodišnje tradicije u preradi voća i povrća Swity d.o.o., uprkos teškim pandemijskim vremenima, bilježi uspjehe kad je riječ o izvozu svojih proizvoda. U 2021. godini vrijedno su radili kako bi police