Sarajevski kiseljak, Sensation, Jana, Jamnica… Agrokor dominira tržištem flaširane vode u našoj zemlji

Sarajevski kiseljak, Sensation, Jana, Jamnica… Agrokor dominira tržištem flaširane vode u našoj zemlji

 

Agrokove tvrtke Sarajevski kiseljak i Jamnica dominiraju tržištem flaširanih voda na tržištu Bosne i Hercegovine, Coca-Cola je vodeća u gaziranim pićima, dok Nectar drži lidersku poziciju u prodaji sokova, pokazue istraživanje analitičke kuće Euromonitor, izvještava Indikator.ba. 

Agrokor je nastavio dominirati flaširanom vodom 2018. godine zahvaljujući ponudi marki Sarajevski kiseljak, Sensation, Jana i Jamnica.

Sa širokim asortimanom proizvoda i snažnim robnim markama, Agrokor ima koristi od zauzimanja najskupljeg prostora namijenjenog za flaširanu vodu u Bosni i Hercegovini, navodi Euromonitor.

Prema ovoj kući, Vitinka je zabilježila najveće povećanje vrijednosti i volumena udjela u flaširanoj vodi u Bosni i Hercegovini 2018. godine. To se može pripisati nedavnom fokusu tvrtke na poboljšanje dostupnosti, uz održavanje visokog nivoa promotivnih aktivnosti tokom glavne sezone za flaširanu vodu, odnosno ljeto.

– Flaširanom vodom u Bosni i Hercegovini i dalje dominiraju domaći i regionalni brendovi. Neki međunarodni proizvođači su prisutni u toj kategoriji, ali čine samo neznatan udio u prodaji, konstatuje Euromonitor.

Gaziranim pićima u Bosni i Hercegovini i dalje dominira Coca-Cola HBC nudeći svoje razne marke. Coca-Cola HBC je zabilježila i najveći porast udjela karboniranih pića u 2018. godini, kako po obimu tako i u vrijednosti.
To se uglavnom može pripisati njenim brendovima Sprite i Coca-Cola Zero Sugar.
-Sky i Cockta bile su jedine regionalne marke prisutne u gaziranim pićima 2018. godine. Proizvođač napitaka Sky, Sarajevski kiseljak, nedavno se usredotočio na Justice League tematske promocije, dok je za Cocktu Hercegovinavino tražilo inspiraciju u njenoj “slavnoj” prošlosti, vraćajući pakiranje dizajna koje je učinilo jednim od najpopularnijih bezalkoholnih pića u vrijeme bivše Jugoslavije, obrazlažu analitičari Euromonitora.

Nectar je globalni vlasnik dva od top tri brenda (Fructal i Nectar) sokova u Bosni i Hercegovini koji su po obimu bili na prvom i trećem mjestu u 2018. godini.
– Na početku, tvrtka je stekla najprepoznatljiviji regionalni brand, Fructal, nastojeći iskoristiti svoju dugogodišnju prisutnost i snažnu lojalnost potrošača.
Fructal je bio najuspješnija marka soka u 2018. godini, kako po obimu, tako i po vrijednosti, uglavnom zahvaljujući tome što se doživljava kao kvalitetan proizvod. Potrošači vjeruju brandu, što mu daje prednost nad konkurentima, pod uvjetom da ga mogu priuštiti, navodi Euromonitor.

Prisutnost međunarodnih brandova sokova u Bosni i Hercegovini u 2018. godini ostala je uglavnom ograničena na Coca-Colin Cappy asortiman i Bravo Rauch Fruchtsafte. Bilo je prisutnih i drugih međunarodnih igrača, iako s neznatnim udjelima.

Previous Kocert sevdaha posvećen velikanu Safetu Isoviću
Next Koča Popović: Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili prije sto godina

You might also like

Ekonomija/Biznis

Tešanjske priče o uspjehu: Braća investiraju 30 miliona, grade rezidenciju sa 170 stanova i penthausima

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ  Ima Boga, vjeruju braća Amir i Zahir Školjić. Ono što se njima u (poslovnom) životu dogodilo može da se zove i karma, kosmička pravda ili viša sila.

MADE IN BOSNIA-387

Nastavak lijepe priče iz Dite: Proizvedeno preko 200 tona Arix-a, izvoz za Kosovo, Srbiju i Albaniju

U proteklih mjesec dana, otkako je u Fabrici deterdženata Dita u Tuzli počela proizvodnja praškastog programa, proizvedeno je preko 200 tona čuvenog praška “Arix Tenzo”, potvrdio je za Faktor Almir

Ekonomija/Biznis

U pogonu je trenutno najveća solarna elektrana u Tuzlanskom kantonu

Profine BH d.o.o. Živinice, članica njemačke Profine Grupe, je realizovala projekt solarne elektrane za vlastite potrebe ukupne snage od skoro 1 MW. Slijedeći jednostavnu maksimu, održivo – pošteno – odgovorno,