Ilirska tradicija tetoviranja i danas zastupljena kod bosanskih žena u centralnim dijelovima zemlje (Video)

Ilirska tradicija tetoviranja i danas zastupljena kod bosanskih žena u centralnim dijelovima zemlje (Video)

 

U Srednjoj Bosni zastupljena je stoljećima duga tradicija tetoviranja bosanskih katolkinja – poznatija kao bocanje. Na svojim rukama danas je čuvaju još samo rijetke. Federacija plus iz Jajca donosi priču o posljednjim prenositeljicama ovog običaja.

U  „Glasniku zemaljskog muzeja” od 1.4.1894. u tekstu ‘Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini’ Ćiro Truhelka piše pored ostalog:

-Za osvjetljenje našeg pitanja još će i to poslužiti, što se je tetoviranje i izvan Bosne održalo na nekim mjestima balkanskog poluostrva. Ovdje naročito valja spomenuti Arbanase, koji se općenito smatraju potomcima starih Ilira, te bi dakle u njih bilo tetoviranje istog postanja kao i u Bosni.

Megju katolicima općenit je taj običaj u okolici Prizrena, Gjakovice i Peći, pa sam dosta puta imao prilike vigjati tetoviranu čeljad iz Prizrena, Janjeva i Prištine. Nego vele, da u nekim krajevima i u muslima ima taj običaj, a naročito u kraju oko Elbasana, Tirana i Selaničke vođine, dok Toskine mare za nj.

U potonjem pogledu ne mogu se pozivati na svoje iskustvo već na vijesti, što ih imam od Arnauta, koji za vrijeme borave u Bosni, te me uvjeravahu, da su u onim krajevima često vigjali tetovirane muslime, zaključuje Truhelka.

 

(MiruhBosne/FTV)
Previous SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske
Next 'Binas' Bugojno upošljava 49 radnika

You might also like

KNJIŽEVNOST

385 godina od prvog bosanskog rječnika!

Muhamed Hevaija Uskufija (skraćeno: Muhamed Uskufi ili Muhamed Hevaija), bosanski alhamijado pjesnik i sastavljač tursko-bosanskog rječnika. Rođen je u mjestu Dobrnja kod Tuzle 1601. godine, a umro poslije 1651. godine. Pjesnički

NASLIJEĐE

Ostaci drevne Antigone – “grada ljubavi” privlače sve više turista

  Drevnu Antigonu, grad koji je bio izgrađen iz ljubavi, a uništen mržnjom, osnovao je Pir Epirski, 295 godina prije nove ere. Danas njeni ostaci u Albaniji privlače veliki broj

NASLIJEĐE

Municipium S: Misteriozni rimski grad nadomak Pljevalja

Na lokalitetu Komini kod Pljevalja djelimično je istražena nekropola zagonetnog arheološkog lokaliteta, uz antičku Duklju svakako najvažnijeg antičkog nalazišta u Crnoj Gori. Pretpostavlja se da je nekropola pripadala gradu Splonumu,