Ilirska tradicija tetoviranja i danas zastupljena kod bosanskih žena u centralnim dijelovima zemlje (Video)

Ilirska tradicija tetoviranja i danas zastupljena kod bosanskih žena u centralnim dijelovima zemlje (Video)

 

U Srednjoj Bosni zastupljena je stoljećima duga tradicija tetoviranja bosanskih katolkinja – poznatija kao bocanje. Na svojim rukama danas je čuvaju još samo rijetke. Federacija plus iz Jajca donosi priču o posljednjim prenositeljicama ovog običaja.

U  „Glasniku zemaljskog muzeja” od 1.4.1894. u tekstu ‘Tetoviranje katolika u Bosni i Hercegovini’ Ćiro Truhelka piše pored ostalog:

-Za osvjetljenje našeg pitanja još će i to poslužiti, što se je tetoviranje i izvan Bosne održalo na nekim mjestima balkanskog poluostrva. Ovdje naročito valja spomenuti Arbanase, koji se općenito smatraju potomcima starih Ilira, te bi dakle u njih bilo tetoviranje istog postanja kao i u Bosni.

Megju katolicima općenit je taj običaj u okolici Prizrena, Gjakovice i Peći, pa sam dosta puta imao prilike vigjati tetoviranu čeljad iz Prizrena, Janjeva i Prištine. Nego vele, da u nekim krajevima i u muslima ima taj običaj, a naročito u kraju oko Elbasana, Tirana i Selaničke vođine, dok Toskine mare za nj.

U potonjem pogledu ne mogu se pozivati na svoje iskustvo već na vijesti, što ih imam od Arnauta, koji za vrijeme borave u Bosni, te me uvjeravahu, da su u onim krajevima često vigjali tetovirane muslime, zaključuje Truhelka.

 

(MiruhBosne/FTV)
Previous SVJEDOCI POTVRĐUJU: Odbili špijunirati za SOA pa protjerani iz Hrvatske
Next 'Binas' Bugojno upošljava 49 radnika

You might also like

NASLIJEĐE

U Tuzli pronađen vodovod iz Rimskog doba

Na području grada Tuzle, na lokalitetu Gornje Tuzle, pronađen je vodovod iz doba Rimljana. Prema prvim procjenama rimski vodovod je star više od 1.800 godina, a arheološka istraživanja u Gornjoj

NASLIJEĐE

Zavičajni muzej u Konjicu čuva pravo blago naše domovine (Video)

  Od sudačke stolice, bitnog simbola srednjovjekovne bosanske države, do nakurnjaka, koji simbolizira muškost i zimu bosansku. Historija dragulja Konjica u Zavičajnom muzeju: Videopriča Senada Hadžifejzovića i Face TV.

NASLIJEĐE

Morića han (Foto)

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji