Sarajevo u aprilu dobija novu pedijatriju i obnovljeno porodilište

Sarajevo u aprilu dobija novu pedijatriju i obnovljeno porodilište

 

“Svečano otvorenje obnovljenog odjeljenja Porodilišta te novoizgrađenog odjeljenja Pedijatrije u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo planirano je za april, iako je najavljeno za kraj ovog mjeseca, ali zbog administrativnih procedura smo to pomjerili”, kaže za Oslobođenje prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice.

Za projekat proširenja odjeljenja Porodilišta, otvorenja odjeljenja Pedijatrije i nabavku medicinske opreme, podsjećamo, Ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada Kantona Sarajevo, osiguralo je 2,1 milion KM.

“Kada se radi o Pedijatriji, građevinski radovi su završeni, dio medicinske opreme se nabavlja, a u Porodilištu građevinski radovi traju. I ovdje treba dio opreme obezbijediti. U isto vrijeme ćemo primiti i potreban medicinski kadar za odjeljenje Pedijatrije.

Na odjeljenju Porodilišta više će se raditi alternativni načini poroda. To su primjera radi oni na lopti, na stočiću, u bazenu i klasični koji može biti na porođajnom stolu i, u slučaju potrebe, carskim rezom. Nisu to nove metode, one su i prije postojale. Međutim, imamo taj problem što to niko ne prakticitira, slabo se radi sa ženama, slabo se žene pripremaju za porod, tako da će se od sada više raditi priprema žena”, naglašava dr. Kravić i dodaje kako u tom dijelu imaju dovoljno medicinskog kadra.

 

Previous 'Binas' Bugojno upošljava 49 radnika
Next Pettigrew: Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku srpsku

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski naučnici osmislili dezinfekciono sredstvo koje nije štetno za okoliš i zdravlje

Bosanskohercegovački naučnici osmislili su i predstavili dezinfekciono sredstvo koje nije štetno za okoliš i zdravlje, prenosi Anadolu Agency. Obzirom na globalnu pandemiju usljed širenja COVID-19, jedna od preporuka stručnjaka je

ZDRAVLJE

U Općoj bolnici otvoreno moderno odjeljenje pedijatrije (VIDEO)

Sarajevo je dobilo još jedno, moderno opremljeno odjeljenje pedijatrije kao dio Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

NAŠI DANI

Vlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za pomoć zdravstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH, Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom