Retrospektivna izložba Mersada Berbera 28. marta u Dohi

Retrospektivna izložba Mersada Berbera 28. marta u Dohi

 

U galerijskom prostoru “Katare” priliku da izlažu imaju samo svjetski priznati umjetnici, a Berberova izložba bit će otvorena tri mjeseca

U prestižnom prostoru “Katara”, u Dohi, 28. marta, u organizaciji Fondacije “Cultural Village”, bit će otvorena posthumna izložba našeg eminentnog umjetnika Mersada Berbera.

Fondacija “Cultural Village” je najveći kulturni projekat Katara, trenutno najbogatije zemlje svijeta, koji je omogućen zahvaljujući nadahnutoj viziji, čvrstoj vjeri i mudrom vodstvu šeika Hamada bin Khalifa al- Thanija, katarskog emira.

To je mjesto gdje se ljudi okupljaju kako bi iskusili kulture svijeta. S prekrasnim pozorištima, koncertnim dvoranama, izložbenim galerijama i najmodernijim objektima, “Katara” želi postati svjetski lider u multikulturalnim aktivnostima.

– Katar je u svijetu odavno mjesto broj jedan za umjetnost, obzirom na njihova ogromna ulaganja u tu sferu. Pokupovali su maltene sve što vrijedi na svijetu za svoju kolekciju. Izložba mog oca bit će otvorena na isti dan kada budu otvarali njihov novi nacionalni muzej, i to nam pričinjava posebno veliku čast- kazao nam je Ensar Berber, sin velikog Mersada.

U galerijskom prostoru “Katare” priliku da izlažu imaju samo svjetski priznati umjetnici, a Berberova izložba bit će otvorena tri mjeseca. Na otvorenju se očekuje državni vrh Katara i mnoge VIP zvanice.

– Već godinu dogovaramo izložbu. Slike su danas stigle u Dohu, a mi idemo sljedeći ponedjeljak da ih postavimo. Izložbe u “Katari” obično traju po 15 dana, a mi smo dobili privilegiju da izlažemo u najvećoj dvorani, i to tri mjeseca- naglašava Ensar.

Bit će to prilika i da prvi put javnosti prikažu djela koja je Mersad naslikao još prije 20 godina…

– Pokazat ćemo dvije slike sa arapskim motivima. U pitanju su arapski jahači u pustinji. To je jedan kuorizitet izložbe, jer slike nikada ranije nismo izlagali, a kao da su tematski rađene za ovu izložbu. Također, predstavit ćemo i dvije slike iz ciklusa “Srebrenica”. Bit će to jedna manja retrospektiva slika velikih formata od dva metra- pojasnio je Berber.

Nakon izložbe u Dohi, prvi put od 1988. godine, velika retrospektiva Mersada Berbera bit će otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

– Bit će izloženo više od 120 slika. Jedan retrospektivni opus od prvih dana do kraja. To s velikim nestrpljenjem isčekujem. Otvorenje je 18. aprila- naglasio je Ensar.

 

Izvor: Coolstyle
Previous Ad modum bosnensis: Srednjovjekovna Bosna kao inspiracija umjetnika
Next Predstavljeno osam izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Priča o najboljem momku Konjica: Zuko se ne može ispričati, Zuko se treba doživjeti (Video)

  Reportaža iz rodne kuće Zulfikara Zuke Džumhura. Senad Hadžifejzović (Face TV) otkriva nam zanimljive detalje o ovom svestranom umjetniku, pa i to da je rahmetli Zuko obavio hadž.  

OTPOR BOSNE

Dokumentarni film „Talijan“ u BKC-u

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 29. 02. i petak, 01. 03. 2024. godine, u sarajevskom BKC-u i Clubu Cinemas – Sloga bit će održan

KULTURA I UMJETNOST

Obilježavanje Dana maternjeg jezika u Geteborgu: ”Mi govorimo bosanski/Vi talar bosniska”

Iako se Dan maternjeg jezika u svijetu obiljžava od 2000.godine, kod nas je ideja o obilježavanju ovoga dana zaživjela tek u posljednjih 5-6 godine, tačnije od 2011. kada je uz