Predstavljeno osam izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Predstavljeno osam izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

 

Nova izdanja knjiga Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu predstavljena su u Narodnoj biblioteci u Mostaru.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija kazao je kako je Institut predstavio osam novih izdanja koje su iz štampe izašle 2018. Godine.

– Među njima su zbornik radova “Alija Isaković i bosanski jezik” koji je okupio preko 20 radova bosanskohercegovačkih lingvista, zatim časopis “Književni jezik” koji izlazi već od 1973. godine, a indeksiran je u nekoliko vrlo važnih baza podataka. Također, večeras smo predstavili i prijevod 126 sevdalinki s bosanskog na engleski jezik, te jedan tekst Vedada Smailagića s Univerziteta u Sarajevu koji je prvenstveno namijenjen studentima, a zove se “Uvod u tekstnu lingvistiku” – pojasnio je Kalajdžija.

Predstavljen je i zbornik radova “Jezik – Sloboda – Tradicija, društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičnoj zajednici”, koji okuplja kraće referate stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Slovenije, a u kojima se, po riječima Kalajdžije, tematizira pitanje društveno-političkog statusa bosanskog jezika u navedenim zemljama.

Direktor Instituta za jezik istakao je kako će se promocija spomenutih izdanja nastaviti jer je jako važno da se sva ova izdanja dopreme do bosanskohercegovačkog građanstva.

– Vrlo je važno promovisati i nauku o bosanskom jeziku, a ne samo bosanski jezik i mislimo da je upravo ovih osam izdanja vrlo značajan doprinos razvoju lingvističke misli Bosne i Hercegovine – poručio je Kalajdžija.

Inače, ova promocija organizuje se u sklopu aktivnosti manifestacije Dani Instituta za jezik 2019. koji traju mjesec dana, a svake godine počinju 21. februara, odnosno na Međunarodni dan maternjeg jezika.

 

Izvor: Agencije

Previous Retrospektivna izložba Mersada Berbera 28. marta u Dohi
Next Novi Zmaj! Koljić: Ovo je vrhunac moje karijere

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljena knjiga eseja “Nedoumice” Dževada Karahasana

  U Kamernom teatru 55 u Sarajevu predstavljena je knjiga eseja “Nedoumice” autora Dževada Karahasana, objavljena u izdanju Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod. – Moj prvi dojam o ovoj knjizi

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Bratuncu promovirane knjige Ramiza Salkića ‘Genocidna namjera Bratunac 1992.’ I i II

U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu večeras je upriličena promocija knjiga “Genocidna namjera Bratunac 1992.” I i II, autora Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS. Na promociji su, pored autora,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani

Februar 21. obilježava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Bosanski jezik pisan je na čak pet različitih pisama.. – Slojevitost bosanskog jezika u domenu pisane kulturne polivalentnosti predstavlja poseban kuriozitet,