Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

 

Danas se u Zenici obilježava Dan Zenice. Tom prilikom organizovane su svečane manifestacije te je istaknuta i trenutna ekonomska situacija u tom gradu.

Prema podacima kojima raspolaže Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica, u proteklih godinu i po dana u Zenici je otvoreno oko 2.600 novih radnih mjesta, a u proteklih 12 mjeseci registrovano je 77 novih privrednih subjekata.

“Cilj nam je Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije. Svi uslovi da budemo privredni centar Bosne i Hercegovine postoje. Imamo kvalitetne ljudske resurse, radnu snagu, idealan geografski položaj i u protekle dvije godine poduzeli smo desetine mjera s ciljem da domaći i strani investitori upravo u Zenici otvaraju nova radna mjesta”, izjavio je danas na press konferenciji Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća.

Kroz kulturno-umjetnički program mnogobrojne zvanice i goste vodili su rođeni Zeničani Tarik Filipović i Sandra Bagarić.

Nakon intoniranja državne himne prigodnim govorima na svečanosti obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić i gradonačelnik Zenice.

Zenica se prvi put u historijskim dokumentima spominje 20. marta 1436. godine

Događaj koji je obilježio ranosrednjovjekovnu historiju Zenice i Bosne i Hercegovine je nesumnjivo bilinopoljska abjuracija bana Kulina. Naime, u vrijeme vladavine utemeljitelja jake i nezavisne bosanske države, bana Kulina (1180. – 1203.) u srednjovjekovnoj Bosni pojavila se vjera koja se povezuje sa sličnim heretičkim (dualističkim) pokretom na istoku Balkanskog poluostrva.

Pod pritiskom katoličke crkve, naročito pape i mađarskog kralja, bosanski ban Kulin će, pred papinim poslanikom kardinalom Ioannesom Casamarisom, splitskim nadbiskupom Bernardom i dubrovačkim đakonom Marinom, 8. aprila 1203. godine objaviti Bilinopoljsku izjavu kojom se odriče bogumilskog učenja.

Iz vremena vladavine bana Kulina potiče i tzv. ploča velikog sudije Gradiše, pronađena u naselju Podbrežje, a predstavlja prvu značajniju potvrdu postojanja institucije sudstva u srednjovjekovnoj bosanskoj državi.

U kasnom srednjem vijeku imamo i prvo spominjanje Zenice pod ovim imenom u jednom dokumentu Dubrovačke republike od 20. marta 1436. godine, a koja je vezana za provalu turskog vojvode Baraka oko Podvisokog i Zenice.

Previous Pjanić: Mi ćemo nastojati da startujemo sa šest bodova; pokušaćemo i Italiji uzeti bodove
Next Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

You might also like

NAŠI DANI

U USK SUTRA DAN ŽALOSTI

Vlada USK-a proglasila je 29. januar, dan ukopa trojice mladića, stradalih u saobraćajnoj nesreći, Danom žalosti, javlja rtvusk. Vlada USK-a donijela je Odluku o proglašenju 29. januara Danom žalosti u

NAŠI DANI

Stavljena van snage sporna Naredba o zabrani ulaska bosanskohercegovačkih državljana u Kanton 10

 Štab civilne zaštite Kantona 10 (Livno) stavio je van snage Naredbu o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje tog kantona.  -Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 donio je

NAŠI DANI

Amel Tuka dobio bosanski diplomatski pasoš: Ovo je poseban trenutak za mene

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu kao zaslužnom sportisti uručila diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki., osvajaču srebrne medalje u trci na 800 metara na