Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

Dan Zenice: Cilj Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije

 

Danas se u Zenici obilježava Dan Zenice. Tom prilikom organizovane su svečane manifestacije te je istaknuta i trenutna ekonomska situacija u tom gradu.

Prema podacima kojima raspolaže Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica, u proteklih godinu i po dana u Zenici je otvoreno oko 2.600 novih radnih mjesta, a u proteklih 12 mjeseci registrovano je 77 novih privrednih subjekata.

“Cilj nam je Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u Bosni i Hercegovini za investicije. Svi uslovi da budemo privredni centar Bosne i Hercegovine postoje. Imamo kvalitetne ljudske resurse, radnu snagu, idealan geografski položaj i u protekle dvije godine poduzeli smo desetine mjera s ciljem da domaći i strani investitori upravo u Zenici otvaraju nova radna mjesta”, izjavio je danas na press konferenciji Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća.

Kroz kulturno-umjetnički program mnogobrojne zvanice i goste vodili su rođeni Zeničani Tarik Filipović i Sandra Bagarić.

Nakon intoniranja državne himne prigodnim govorima na svečanosti obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić i gradonačelnik Zenice.

Zenica se prvi put u historijskim dokumentima spominje 20. marta 1436. godine

Događaj koji je obilježio ranosrednjovjekovnu historiju Zenice i Bosne i Hercegovine je nesumnjivo bilinopoljska abjuracija bana Kulina. Naime, u vrijeme vladavine utemeljitelja jake i nezavisne bosanske države, bana Kulina (1180. – 1203.) u srednjovjekovnoj Bosni pojavila se vjera koja se povezuje sa sličnim heretičkim (dualističkim) pokretom na istoku Balkanskog poluostrva.

Pod pritiskom katoličke crkve, naročito pape i mađarskog kralja, bosanski ban Kulin će, pred papinim poslanikom kardinalom Ioannesom Casamarisom, splitskim nadbiskupom Bernardom i dubrovačkim đakonom Marinom, 8. aprila 1203. godine objaviti Bilinopoljsku izjavu kojom se odriče bogumilskog učenja.

Iz vremena vladavine bana Kulina potiče i tzv. ploča velikog sudije Gradiše, pronađena u naselju Podbrežje, a predstavlja prvu značajniju potvrdu postojanja institucije sudstva u srednjovjekovnoj bosanskoj državi.

U kasnom srednjem vijeku imamo i prvo spominjanje Zenice pod ovim imenom u jednom dokumentu Dubrovačke republike od 20. marta 1436. godine, a koja je vezana za provalu turskog vojvode Baraka oko Podvisokog i Zenice.

Previous Pjanić: Mi ćemo nastojati da startujemo sa šest bodova; pokušaćemo i Italiji uzeti bodove
Next Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

You might also like

NAŠI DANI

Popularni voditelj: U Srbiji nema slobodnog društva. Ovdje ništa nije normalno

  Voditelj Ivan Ivanović izjavio je da će posljednja emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ biti emitovana 28. decembra i da poslije toga neće raditi tu emisiju jer „ne želi da

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Još jedna presuda za Genocid: Stanišiću 11 godina za pomaganje genocida u Srebrenici

Državni sud proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice. Stanišić,

NAŠI DANI

KS: 118 novih policijskih službenika

Danas je  u sportskoj dvorani Sektora za policijsku podršku, po uspješno okončanom školovanju na Policijskoj akademiji FMUP-a, u prisustvu mnogobrojnih zvanica, menadžmenta MUP-a KS, te rodbine i prijatelja, XXXVI klasa