Zmajevi sutra s Grbavice kreću ka Euru 2020. Kapiten Džeko igra stoti meč u najdražem dresu

Zmajevi sutra s Grbavice kreću ka Euru 2020. Kapiten Džeko igra stoti meč u najdražem dresu

 

Sutra (subota) fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine otvara kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo 2020. domaćom utakmicom protiv Armenije. Susret se igra na stadionu Grbavica u Sarajevu od 20:45.

Zmajevi, s klupe predvođeni selektorom Robertom Prosinečkim, ulaze kao favoriti u ovu utakmicu, ali i onu koja će se igrati tri dana poslije u Zenici s Grčkom.

Od naše selekcije javnost očekuje nastavak dobrih rezultata iz Lige nacija, gdje je Bosna i Hercegovina izborila najviši rang – Ligu A. Rezultat postignut u tom takmičenju daje i određenu sigurnost plasmana na EP, koje se može dostići i tim putem u slučaja da ne bude sve po planu u predstojećim kvalifikacijama.

Najozbiljniji konkurent Zmajevima bit će Italija, dok su tu i tradicionalno neugodni Grci. Naši fudbaleri u grupi računaju na jednu od prve dvije pozicije koje vode na EP. Pored Bosne i Hercegovine, Italije, Grče i Armenije u Grupi J nalaze se još i selekcije Finske i Lihtenštajna.

Sutrašnja utakmica ima posebnu simboliku za kapitena naše reprezentacije. Naime, to će biti 100. nastup Edina Džeke u dresu Bosne i Hercegovine. Bosanski Dijamant tako postaje prvi naš reprezentativac koji je došao do te zavidne brojke. Pored toga Edin je i najbolji strijelac bosanske reprezentacije s 55 pstignutih golova. Na stadionu na kojem je počeo karijeru imat će priliku da popravi ovu odličnu statistiku.

O Edinu Džeki piše i službena stranica UEFA-e. Tekst pod naslovom Koliko briljantan je Edin Džeko osvrt je na fudbalsku karijeru ovog vrsnog napadača, uz podjećanje na pomenuti stoti nastup za Bosnu i Hercegovinu.

Ne sumnjamo da će Grbavica suta biti puna, kao što je bila i prilikom gostovanja Sjeverne Irske u jesen prošle godine (2:0) u Ligi nacija. Bilino polje također s nestrpljenjem očekuje naše Zmajeve.

Sretno!

 

(MiruhBosne)
Previous Glas razuma iz Vojvodine: Poziv vlastima da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku o odnosu prema ratnim zločinima i zločincima
Next Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine

You might also like

SPORT

Jure Franko o Igrama ‘84: Sarajevo je ujedinilo svijet

Kada se govori o Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu prije 40 godina, većini ljudi na um padaju naredne asocijacije: Vučko, Pahuljica i slogan „Volimo Jureka više od bureka“. Vučko je

SPORT

Zmajevi se pripremaju za Ligu nacija: Imamo kvalitet i moramo to pokazati na terenu

  „A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su danas u TK FK Sarajevo u Butmiru počeli drugi trening u sklopu priprema za predstojeće utakmice UEFA Lige nacija. Prije treninga predstavnicima medija

SPORT

MMA Darko Banović u Sarajevu: ‘Bosno, jedna si jedina’

Još jedan odličan event je iza nas, Fight Nation Championship je na spektakularan način zatvorio godinu, a Miran ‘Slo Rocky’ Fabjan (39, 3-2) u trećoj je rundi tehničkim nokautom pobijedio povratnika nakon osam godina i sarajevskog