12-godišnji Mak iz Sarajeva najmlađi je microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!

12-godišnji Mak iz Sarajeva najmlađi je microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!

 

Iako ima samo 12 godina, Mak Ostrogonac iz Sarajeva već je postigao veliki uspjeh.

Ovaj nevjerovatni dječak položio je internacionalno priznat certifikat čime je postao najmlađi tzv. microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!

“Idem u OŠ Čengić-Vila I i odličan sam učenik. Pored informatike, najviše volim predmete kao što su matematika i fizika. Ove godine na općinskom takmičenju iz matematike sam osvojio 3. mjesto i plasirao se na kantonalno takmičenje”, govori za portal Radiosarajevo.ba Mak Ostrogonac.

U slobodno vrijeme Mak pored škole programiranja iGame Designa ide i na kurseve engleskog i njemačkog jezika, a kao i većina djece voli igrice i sve što je vezano za računare.

“Kao roditelji smo pokušali u Sarajevu naći mjesto gdje bi se ta sklonost mogla oblikovati i razviti. Nažalost, tada su postojali samo pojedinačni kursevi za djecu, za koje nije bilo dovoljno zainteresiranih, pa smo morali čekati nekoliko mjeseci da se skupi dovoljan broj djece. Sa nepunih devet godina pohađao je prvi kurs programiranja.

Tada nas je sve iznenadio na završenom projektu gdje je sam uradio dio projekta bez podrške instruktora, te se iz inače povučenog dječaka transformirao u nekoga ko prezentuje bez straha, postavlja pitanja i brani svoj projekat. Iako je bila ideja da se taj kurs nastavi u formi sedmičnih radionica, to se nije desilo”, prisjeća se majka Elma Rovčanin-Ostrogonac.

Microsoft Technology Associate (MTA) predstavlja početni korak i osnovnu razinu certifikacije, kojom se vrednuje temeljno tehnološko znanje, omogućavajući djeci da istraže akademske i karijerne mogućnosti, i poduzmu prvi korak prema izgradnji uspješne karijere u tehnologiji.

“Za Maka je to veliko iskustvo, i ono što ide sa samim polaganjem kao što je susret s autoriziranim testing centrom, ograničenim vremenom, te polaganjem ispita na engleskom jeziku je jednako vrijedno kao i sam certifikat”, ponosno priča naša sagovornica.

Majka dječaka ističe da djeci ne treba zabranjivati računare, već ih treba upoznati sa mogućnostima koje pružaju i sa načinom kako ih koristiti.

“Nikad sebi ne bih dozvolila da dijelim savjete drugim roditeljima, jer i sama svaku svoju odluku konstantno preispitujem, a tek kada Mak odraste moći ću sa sigurnošću reći da li su moje odluke bile dobre ili ne.

Što se tiče računara, interneta i tehnologije koja nas okružuje i koja je postala dio naših života, mišljenja sam da djecu od toga ne možemo i ne trebamo odvojiti,već ih trebamo pripremati i upoznati. Veća je opasnost da ih izolujemo, jer će u jednom momentu, prije ili kasnije, biti izloženi tome. I ako ne razumiju šta je to i kakva im opasnost prijeti, postaju lake mete.

Negativna, ili čak pozitivna, stvar je što nas djeca jako brzo ‘preskoče’ sa znanjem, ali naša obaveza je da i sami učimo i da ih pokušavamo pratiti, jer ne očekujem da ih možemo stići”, zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Elma Rovčanin-Ostorgonac.

Previous FBiH: Za 10 godina iselilo se oko 28 hiljada građana, najviše u Hrvatsku
Next Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dva zlata, srebro i dvije bronze za bosanske inovatore u Zagrebu

Nakon zlatnih medalja osvojenih prošlog mjeseca na izložbama u Istanbulu i Skoplju, tuzlanski inovatori Zehrudin Osmanović i Faik Berberović okitili su se zlatom i na “17. međunarodnoj izložbi inovacija” održanoj

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska pamet: Almir Badnjević – jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

  Kada se spomene biomedicinski inženjering u Bosni i Hercegovini, ime Almira Badnjevića iz Bosanske Krupe, prvog i jedinog doktora biomedicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini, je neizostavno, a prestižni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Sarajevu otvoren sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike Maker Faire

Drugi sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike pod nazivom “Maker Faire Sarajevo” otvoren je danas u Domu mladih i na platou Skenderija u organizaciji Asocijacije FabLab.