Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

 

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od 18. do 22. novembra 2019, javlja AA.

Udruženje je u otvorenom pismu Ardern navelo kako su njeno stajanje i uz one kojima je teško i izjave nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu ohrabrile čovječanstvo da ”cijeni univerzalne vrijednosti koje su putokaz prosperiteta budućih generacija”.

”U srcu Evrope je jedna mala, prelijepa, multietnička država, Bosna i Hercegovina, u kojoj se još osjete posljedice rata, segregirane škole, i slično. I u takvim uvjetima, Udruženje ‘Djeca- stubovi svijeta’ već 18 godina organizuje tribine i kongrese za tinejdžere pod krovnim nazivom ‘Etika u filozofiji življenja – Borba za čovjeka u ljudskom biću’, što će biti najkompleksnija borba 21 stoljeća”, navodi se u otvorenom pismu.

Istakli su kako je cilj da tinejdžeri raspravljaju o tome kako u sebi sačuvati čovjeka i spoznaju kolika je to veličina, snaga, da sutra kao odrasli građani svoju domovinu povedu ka prosperitetu.

Navode su kako bi im bila čast da Ardern s kongresa pošalje one poruke tinejdžerima svijeta koje je u proteklom periodu slala odraslima.

”Molimo Vas da sa sobom povedete 10 Novozelanđana, tinejdžera od kojih dva djeteta ubijenih roditelja u masakru i 3 tinejdžera čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, a svi će biti ponosni na svoju premijerku i državu u kojoj žive”, navodi se u pismu.

Zamolili su Ardern da, ukoliko nije u mogućnosti prisustvovati kongresu, pošalje ličnog izaslanika.

“Također, usrećili biste nas da u našoj aleji platana, u kamenu bude izgravirana jedna Vaša poruka, i tako u Bosni i Hercegovini, u Evropi ovjekovječimo Vašu veličinu čovječnosti”, zaključeno je na kraju.

Previous Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti
Next Šest bosanskih kompanija na najvećem svjetskom industrijskom sajmu

You might also like

NAŠI DANI

Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako

OTPOR BOSNE

Dan Armije RBiH: Svečani prijem za generale i komandante II korpusa

Svečani prijem za bivše generale i komandante jedinica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te članove Koordinacije boračkih saveza i udruženja danas su, u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Armije

NAŠI DANI

Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

Negiranje činjenica o genocidu koje su utvrdila dva međunarodna suda potkopava prava preživjelih i cijelog čovječanstva na istinu i pravdu, rekla je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe