Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

 

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od 18. do 22. novembra 2019, javlja AA.

Udruženje je u otvorenom pismu Ardern navelo kako su njeno stajanje i uz one kojima je teško i izjave nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu ohrabrile čovječanstvo da ”cijeni univerzalne vrijednosti koje su putokaz prosperiteta budućih generacija”.

”U srcu Evrope je jedna mala, prelijepa, multietnička država, Bosna i Hercegovina, u kojoj se još osjete posljedice rata, segregirane škole, i slično. I u takvim uvjetima, Udruženje ‘Djeca- stubovi svijeta’ već 18 godina organizuje tribine i kongrese za tinejdžere pod krovnim nazivom ‘Etika u filozofiji življenja – Borba za čovjeka u ljudskom biću’, što će biti najkompleksnija borba 21 stoljeća”, navodi se u otvorenom pismu.

Istakli su kako je cilj da tinejdžeri raspravljaju o tome kako u sebi sačuvati čovjeka i spoznaju kolika je to veličina, snaga, da sutra kao odrasli građani svoju domovinu povedu ka prosperitetu.

Navode su kako bi im bila čast da Ardern s kongresa pošalje one poruke tinejdžerima svijeta koje je u proteklom periodu slala odraslima.

”Molimo Vas da sa sobom povedete 10 Novozelanđana, tinejdžera od kojih dva djeteta ubijenih roditelja u masakru i 3 tinejdžera čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, a svi će biti ponosni na svoju premijerku i državu u kojoj žive”, navodi se u pismu.

Zamolili su Ardern da, ukoliko nije u mogućnosti prisustvovati kongresu, pošalje ličnog izaslanika.

“Također, usrećili biste nas da u našoj aleji platana, u kamenu bude izgravirana jedna Vaša poruka, i tako u Bosni i Hercegovini, u Evropi ovjekovječimo Vašu veličinu čovječnosti”, zaključeno je na kraju.

Previous Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti
Next Šest bosanskih kompanija na najvećem svjetskom industrijskom sajmu

You might also like

NAŠI DANI

Srbija podiže spomenik žrtvama palim za veliku Srbiju

Sada je to i definitivno blizu početku radova: Beograd na ušću dviju rijeka dobija spomenik stradalim Srbima tokom ratova devedesetih godina. Na budućem spomen-kompleksu naći će se imena 26.000 srpskih

NAŠI DANI

Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria. Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U

NAŠI DANI

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

  Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv  je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj