Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

 

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od 18. do 22. novembra 2019, javlja AA.

Udruženje je u otvorenom pismu Ardern navelo kako su njeno stajanje i uz one kojima je teško i izjave nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu ohrabrile čovječanstvo da ”cijeni univerzalne vrijednosti koje su putokaz prosperiteta budućih generacija”.

”U srcu Evrope je jedna mala, prelijepa, multietnička država, Bosna i Hercegovina, u kojoj se još osjete posljedice rata, segregirane škole, i slično. I u takvim uvjetima, Udruženje ‘Djeca- stubovi svijeta’ već 18 godina organizuje tribine i kongrese za tinejdžere pod krovnim nazivom ‘Etika u filozofiji življenja – Borba za čovjeka u ljudskom biću’, što će biti najkompleksnija borba 21 stoljeća”, navodi se u otvorenom pismu.

Istakli su kako je cilj da tinejdžeri raspravljaju o tome kako u sebi sačuvati čovjeka i spoznaju kolika je to veličina, snaga, da sutra kao odrasli građani svoju domovinu povedu ka prosperitetu.

Navode su kako bi im bila čast da Ardern s kongresa pošalje one poruke tinejdžerima svijeta koje je u proteklom periodu slala odraslima.

”Molimo Vas da sa sobom povedete 10 Novozelanđana, tinejdžera od kojih dva djeteta ubijenih roditelja u masakru i 3 tinejdžera čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, a svi će biti ponosni na svoju premijerku i državu u kojoj žive”, navodi se u pismu.

Zamolili su Ardern da, ukoliko nije u mogućnosti prisustvovati kongresu, pošalje ličnog izaslanika.

“Također, usrećili biste nas da u našoj aleji platana, u kamenu bude izgravirana jedna Vaša poruka, i tako u Bosni i Hercegovini, u Evropi ovjekovječimo Vašu veličinu čovječnosti”, zaključeno je na kraju.

Previous Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti
Next Šest bosanskih kompanija na najvećem svjetskom industrijskom sajmu

You might also like

NAŠI DANI

Lavić: Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći

  Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni

NAŠI DANI

Bogati australijski biznismen postao bosanski državljanin

Australijski biznismen Christopher Gabriel , bivši direktor aviokompanije FlyBosnia, postao je državljanin Bosne i Hercegovine. Gabriel važi za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu na polju telekomunikacija, a u

OTPOR BOSNE

U Sarajevu izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije RBiH (Foto)

Izložba zastava i ratnih fotografija Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine otvorena je danas u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači u Sarajevu. Postavku je otvorio ministar za boračka pitanja Kantona