Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

 

U kompaniji „Neimax“ u Visokom održana je druga Skupština Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Prije početka sastanka članice su obišle proizvodne pogone kompanije „Neimax“ koja je locirana na 6.000m² prostora, proizvodi sve vrste valovitog kartona i kutije od valovitog kartona. Kompanija posluje po međunarodnim standardima i više od trećine proizvodnje je usmjereno u izvoz.

Na sastanku su usvojena godišnja dokumenta: Izvještaj o radu Asocijacije u 2018. i Plan rada Asocijacije za 2019. Također, sekretar Asocijacije Selma Bašagić održala je prezentaciju o poslovanju grafičke i papirne industrije u posljednje tri godine.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine proizvodnja papirne industrije povećana je za 3,7% u 2018. godini u poređenju sa 2017, dok je grafička industrija imala proizvodnju na istom nivou kao i 2017. Nakon perioda pada proizvodnje u kompanijama koje proizvode papir i prerađevine od papira, od 2017. godine evidentan je porast proizvodnje papira, kartona i prerađevina.

Nakon prezentacije bila je šira diskusija u kojoj su učestvovali gotovo svi prisutni.

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije u 2018. iznosio je 330.224.020 KM što je za 16,3% više nego 2017. i trend povećanja izvoza evidentan je u posljednje tri godine. Uvoz je iznosio 458.031.719 KM ili 9,3% više nego 2017, a pokrivenost izvoza imala je trend porasta posljednje tri godine i 2018. je iznosila 72,1%.

Previous Konjičanka Dajana Dangubić, prva žena komandir tenka m-84 u OSBiH
Next Edin Vučelj – oficir OSBiH i višestruki osvajač svjetskih kupova u kik-boksu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Rast poštanskog i kurirskog sektora za više od 40 posto

Poštanski i kurirski sektor u Bosni i Hercegovini, podstaknut rastom u vrijeme pandemije virusa korona, nastavio je da posluje uspješno i u drugom kvartalu ove godine ostvario je rast od

Ekonomija/Biznis

Montažne kuće iz Mostara za švicarsko tržište

  Novootvorena tvornica montažnih kuća u Mostaru Ekon ImmoGroup d.o.o. uspješno je proizvela i izvezla prvu montažnu kuću na švicarsko tržište.  Ekon ImmoGroup d.o.o. je sestrinska firma istoimene švicarske firme

ŽIVOT

Zapošljavanje povratnika: Pozitivna priča iz Janje

  Projekt zapošljavanja povratnika koji sa partnerima provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pokazuje sve veće rezultate, a porodica Osmanbašić iz Janje svjedoči tome. Kao rezultat saradnje Ministarstva i