Odred policije BOSNA –  tamo gdje su se oni borili, građani se nisu bojali zaspati

Odred policije BOSNA – tamo gdje su se oni borili, građani se nisu bojali zaspati

Specijalna jedinica Ministarstva Unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Odred policije BOSNA je izrasla iz predratne Republičke specijalne jedinice nastale 1982. godine.

Kao i većina evropskih policijskih specijalnih jedinica, koje su nastale kao odgovor na plimu terorizma,i ova jedinica je bila formirana od nadprosječno sposobnih policajaca, i moderno opremljenih, posebno vrhunski obućavanih i uvježbanih, spremnih da se efikasno suprotstave opasnostima terorizma. Uvijek je bila pod komandom zakonite policije – Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine.


Predratni, a kasnije i aktivni ratni sastav činili su policajci sa završenom srednjom policijskom školom ili, bar sa završenim šestomjesečnim policijskim kursem, i oni su činili i većinu komandnog kadra.
Rezervi sastav je bio angažovan u skladu sa Zakonom o Unutrašnjim poslovima. Prije rata činili su ga aktivni policajci Mministarstva unutrašnjih poslova BiH iz policijskih stanica, a u ratu građani Sarajeva.


U obuci i opremanju ova Jedinica ugledala se na njemačku policijsku Specijalnu jedinicu‘’GSG – 9’’. Prije rata ova jedinica je efikasno izvršila mnoga hapšenja opasnih kriminalaca i osumnjičenih za razbojništva i ubistva i naročito razriješila više složenih talačkih situacija.I taoci su bili oslobođeni i otmičari živi uhapšeni, a samo jedan specijalac je bio teško ranjen.
Na zahtjev srpskog političkog vrha, odlaskom skoro polovine specijalaca – Srba, pod vođstvom komandira Čete za specijalna dejstva Milenka Karišika iz Jedinice, početkom aprila 1992, i njihovim oružanim napadom na policijsku školu na Vracama, u Sarajevu je otpočeo rat.

Tadašnja Specijalna jedinica je novu bazu uspostavila u Domu Policije. Prvih dana rata ogroman broj patriota svih nacionalnosti, a među njima značajan broj Srba, tražio je da bude primljen u ovu jedinicu. Primljeni su većinom sportisti i to strogom selekcijom. Ubrzo je jedinica narasla na blizu hiljadu pripadnika.

Prvi ratni komandant je postao Dragan Vikić.

Sarajevo je postalo grad opkoljen srpskom vojskom. Jugoslovenska armija se transformisaala u srpsku vojsku sa kompletnim oficirskim kadrom, desetinama hiljada dobro naoružanih vojnika, tenkova, artiljerije, borbenih aviona, helikoptera.


Pola miliona građana svakodnevno bivaju izloženi nezamislivim patnjamaiteroru. Isključena im je struja, voda, plin, telefonske veze prekinute, ostalisu bez snabdjevanjahranom i lijekovima. Napadnuti su puščanom,snajperskom, topovskom, minobacačkom,tenkovskom paljbom, bombama, modifikovanim raketama, pješadijskim napadima…I tako više od hiljadu dana. Opsada kakvu ne pamti ljudska civilizacija.


Interventne grupe Specijalne jedinice borile su se na najkritičnijim mjestima odsudne odbrane grada. Obučeni za antiterorističku borbu, naoružani lahkim pješadijskim naoružanjem i protivoklopnim oružjem bili su garant sigurne odbrane. Po komandantu, građani su ih nazvali ‘’Vikićevci’’ i tamo gdje su se oni borili, građani se nisu bojali zaspati.

Prvi poginuli bosanski specijalac je bio Buco – Ozrenko Mandić, koji je od srpske vojske branio svoju i njihovu domovinu.Vinko Šamarlić, predratni specijalac, vrhunski sportista, olimpijac, dan uoči odlaska u Barcelonu,na Olimpijske igre gine u pokušaju branilaca da deblokiraju Sarajevo. Mirsad Fočo, alpinista, učitelj skijanja, gorski spasavalac, gine za svoju Bosnu. Tufo Dalila, djevojka, gine kao pripadnik Specijalne jedinice.


Do kraja rata Odred policije BOSNA, kao regularna policijska Specijalna jedinica, sa drugim ratnim komandantom Kemalom Ademovićem, dva puta ranjenim u borbama, bori se na velikom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine protiv kriminalaca, trgovaca drogom, švercera, ratnihprofitera, osumnjičenih za ubistva, ali najvećim dijelom svoje energije protiv napada srpske vojske.


Specijalci su kao i Bosanci i Hercegovci, umalo kasno, vidjeli namijenjenu sudbinu nestanka domovine, biološkog uništavanja jednog naroda – Bošnjaka, shvatili neminovnost borbe na život i smrt, jer između ‘’zla i dobra bila je borba’’, i neopterećeni strahom od poraza – jer nisu imali više šta izgubiti, do golog života – pobijedili su. Ova Specijalna jedinica značajno je doprinijela uspješnoj borbi Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

“Vojnik sreće”

Gepostet von Od Kulina bana i dobrijeh dana am Sonntag, 5. April 2015
Previous U Domu policije obilježena 27. godišnjica formiranja Odreda policije 'Bosna'
Next Novo iz Sprinda: Budi IN uz kroasan Sprind!

You might also like

OTPOR BOSNE

Susreti Zlatnih ljiljana u Travniku (VIDEO)

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje na šehidskom mezarju te akademijom u Travniku obilježeni su tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana, 19. po redu.

OTPOR BOSNE

Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

  Posljednja epizoda dokumentarnog serijala o  prvom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine, generalu Seferu Haliloviću.

OTPOR BOSNE

Općina Novi Grad podigla spomen obilježje u čast svojih 1.945 poginulih bosanskih vojnika

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Općini Novi Grad (Sarajevo) održana je prigodna manifestacija prilikom koje je  otkriveno Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad. Spomenik