U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

U periodu januar – februar 2019. turisti su ostvarili 141.114 posjeta, što je više za 9,8 % i 333.530 noćenja, što je više za 12,4 % u odnosu na isti period 2018. godine, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 6,7 %, dok je broj noćenja stranih turista viši za 15,6 % u odnosu na isti period 2018. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 33,7 % dok je 66,3 % učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (30,7%), Srbije (18,3%), Slovenije (6,9%), Turske (3,5%), Italije (3,2%), Crne Gore (3,0%), Njemačke (2,8%) te Austrije i Kine (sa po 2,4%), što je ukupno 73,2 %.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 26,8 % noćenja. Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Estonija sa prosječnim zadržavanjem od 5,4 noći, Latvija sa 5,2 noći, Island sa 4,9 noći i Finska sa 4,7 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 93,7%.

Previous Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom maja
Next Mići Jurišiću 11 godina zatvora za zločin u Prijedoru

You might also like

TURIZAM

Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde

  Bogata prirodna i kulturno-historijska baština resursi su koji imaju neprocjenjivu vrijednost i potencijal za razvoj turizma na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Nažalost, bogatstvo kojim je priroda obdarila ovaj

TURIZAM

Za doček Nove godine u Sarajevu popunjeni svi smještajni kapaciteti

  Smještajni kapaciteti u Sarajevu za doček Nove godine su u cjelosti popunjeni, kazao je za Fenu predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur. Turistička zajednica KS omogućila je i

TURIZAM

Novi turističko-poslovni magazin “Visit B&H“

Kompanija Feba d.o.o. početkom ove sedmice je u Sarajevu promovisala novi turističko-poslovni magazin “Visit B&H“, koji će se dijeliti besplatno na svim javnim mjestima širom Bosne i Hercegovine. Magazin je