Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bosanskih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, snimljenog davne 1972. godine.

Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenula ekipa Filmskog centra Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, nagrađivanim rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem.

Sarajlije se s ponosom sjećaju filmske priče koja slavi oslobođenje grada od njemačko-hrvatske okupacije u Drugom svjetskom ratu.

-Period opsade i odbrane Sarajeva tokom velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1996) svakako zaslužuje umjetničku i filmsku obradu, kao i period koji je tema filma Valter brani Sarajevo. Imamo već nekoliko zapaženih filmova koji tematiziraju pomenute godine, kao što su: Savršeni krug (1997. Ademir Kenović), Remake (2003. Dino Mustafić), Grbavica (2006. Jasmila Žbanić)..

Priča je to koja ne bi trebala biti prevaziđena – zbog svih onih koji su poginuli – i svih koji su preživjeli braneći svoje dostojanstvo i slobodu našeg glavnog grada. Vidimo da je kultni ‘Valter’ snimnjen 27 godina od Drugog svjetskog rata, dok se filmovi o holokaustu snimaju i dan danas. Nikad nije kasno.

Insert iz filma Valter brani Sarajevo.

Previous Rukometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za EP (VIDEO)
Next Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i 'veliku Srbiju' i 'HB'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kralj sevdalinke: Godišnjica rođenja Safeta Isovića

Safet Isović, čovjek koji je proslavio bosanski izvorni melos, rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. O legendi sevdalinke, rahmetli Safetu Isoviću, dobri Vehid Gunić će između ostalog zapisati

KULTURA I UMJETNOST

Revija „Elizabeta Bosanska“ u augustu u zamku Ostrožac

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić upriličio je danas, u Bihaću prijem za bosanskog dizajnera Adnana Hajrulahovića, koji je svoje kolekcije prezentirao na revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom

HISTORIJA

Bosansko posuđe ‘najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne’

M. Wencel je svojim istraživanjima došla čak do zaključka “da najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne u XIV I XV stoljeću nisu stećci. Glavna bosanska umjetnička forma bile su tucane, ornamentisane