Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

Sarajevo je – Valter! Grad koji je pobijedio sve svoje okupatore

U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bosanskih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, snimljenog davne 1972. godine.

Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenula ekipa Filmskog centra Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, nagrađivanim rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem.

Sarajlije se s ponosom sjećaju filmske priče koja slavi oslobođenje grada od njemačko-hrvatske okupacije u Drugom svjetskom ratu.

-Period opsade i odbrane Sarajeva tokom velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1996) svakako zaslužuje umjetničku i filmsku obradu, kao i period koji je tema filma Valter brani Sarajevo. Imamo već nekoliko zapaženih filmova koji tematiziraju pomenute godine, kao što su: Savršeni krug (1997. Ademir Kenović), Remake (2003. Dino Mustafić), Grbavica (2006. Jasmila Žbanić)..

Priča je to koja ne bi trebala biti prevaziđena – zbog svih onih koji su poginuli – i svih koji su preživjeli braneći svoje dostojanstvo i slobodu našeg glavnog grada. Vidimo da je kultni ‘Valter’ snimnjen 27 godina od Drugog svjetskog rata, dok se filmovi o holokaustu snimaju i dan danas. Nikad nije kasno.

Insert iz filma Valter brani Sarajevo.

Previous Rukometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za EP (VIDEO)
Next Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i 'veliku Srbiju' i 'HB'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.

KULTURA I UMJETNOST

U BKC-u Tuzla 27. februara premijera predstave Bosanska bajka

U BKC-u Tuzla će 27. februara biti premijerno izvedena predstava Bosanska bajka. Autor teksta i režiju potpisuje Nedim Malkočević. Predstava Bosanska bajka namijenjena je učenicima osnovnih škola, s ciljem promovisanja

KULTURA I UMJETNOST

Bogatim cjelodnevnim programom Zemaljski muzej obilježava 130 godina

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine sutra, 1. februara, bogatim programom  svečano će obilježiti  130. godina  postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej