Nagrade za Bosnu i Hercegovinu na svjetskom godišnjem investicionom mitingu u Dubaiju

Nagrade za Bosnu i Hercegovinu na svjetskom godišnjem investicionom mitingu u Dubaiju

Na svjetskom godišnjem investicionom mitingu – Annual Investment Meeting (AIM) u Dubaiju od 8. do 10. aprila, na kojem ove godine učestvuje više od 20 hiljada ljudi iz svjetskog biznisa, Agencija za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) je proglašena najboljom Agencijom za privlačenje stranih investicija za područje Centralne i Istočne Europe.

Istovremeno, Al Shiddi Trading je proglašen najboljim investitorom sa svojim projektom Swissotel u Sarajevu.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, podpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijera i vladara Dubaija.

Nagrade su primili Gordan Milinić i Abdulah Mohammed Al Shiddi, a svečanom uručenju je prisustvovao i ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović.

Na posebnoj ceremoniji, AIM investicijske nagrade su dodijeljene odabranim agencijama za promociju investicija (IPA) iz svakog regiona svijeta u znak priznanja za njihov izvanredan rad u uspješnom privlačenju značajnih i korisnih projekata direktnih stranih ulaganja u 2018. godini, te doprinosu ekonomskom rastu i razvoju tržišta.

Kao kriterij za odabir najboljih IPA i investicijskih projekata, formirana je komisija od devet međunarodnih eksperata, koji su procijenili svaki od nominovanih projekata koji su ušli u uži izbor koristeći kriterije poput veličine investicije, efekata investicija na ekonomski razvoj, prenos znanja, proces servisiranja investitora, održivost i veze s lokalnom zajednicom i privredom, te uticaj digitalizacije na privlačenje stranih direktnih investicija.

Predstavnici institucija i kompanija iz 150 zemalja svijeta iz različitih sektora poput proizvodnje hrane, metalo-prerađivačkog sektora, energetike, turizma, nekretnina, finansija, građevinarstva, informacionih tehnologija, farmacije, učestvuju na ovoj manifestaciji, uključujući i predstavnike agencija za strana ulaganja iz cijelog svijeta radi uspostavljanja novih kontakata i razmjene iskustava vezano za politike privlačenja stranih ulaganja, poboljšanje konkurentnosti, strategije za promociju, podsticaje za strane investitore, saopćeno je iz FIPA-e.

Previous Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i 'veliku Srbiju' i 'HB'
Next VLASNIK FIRME IZ SARAJEVA NAJBOLJEM RADNIKU POKLONIO AUDI

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ima posla u Bosni – Mladić iz Zavidovića suši voće: Od sušenja šljive dobro se zarađuje

Belmin Taletović, 18-godišnji mladić iz Zavidovića, primjer je mnogim vršnjacima u Bosni i Hercegovini. I dok mnogi njegovi vršnjaci vrijeme provode po kafićima, bazenima i za računarom kod kuće, Belmin

Ekonomija/Biznis

Domaća kompanija Korpa.ba širi se izvan granica Bosne i Hercegovine

Domaća kompanija za dostavu Korpa.ba širi se izvan tržišta Bosne i Hercegovine, saznaje BiznisInfo. Korpa je platforma za dostavu raznih vrsta proizvoda, namirnica, hrane i sl, a u domaćem je

Ekonomija/Biznis

Prezentovana urbanistička studija za izgradnju turističko – rekreativnog centra Bijambare

  U sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličena je prezentacija urbanističke studije u svrhu izgradnje turističko – rekreativnog centra Bijambare. Investitor projekta firma Imar Urban Consultants je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP