Ostrožac – krajiški dragulj polahko vraća stari sjaj

Ostrožac – krajiški dragulj polahko vraća stari sjaj

Srednjovjekovne utvrde i gradovi, manje ili više očuvani, prošarali su pitomo i prelijepo područje Cazinske krajine, podsjećajući na minula vremena koja su imala burne tokove u ovom kraju.

Općina Cazin ima više takvih utvrda gradova.

Ostrožac, stara utvrda i zamak, pravi je dragulj među njima. Najduže je nastanjivan, najčešće obnavljan, dotjerivan tokom svih razdoblja, jer su ga oni koji su njime gospodarili svom ukusu i potrebama prilagođavali.

Ova velika utvrda, sagrađena još prije turskog vakta, u čijem se sastavu nalazi i dvorac Lothara von Berksa, sagrađen početkom 20. stoljeća, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i pravi je magnet za turiste.

Zahvaljujući angažmanu rukovodstva Kulturnog centra Cazin, koje uz ulaganje vlastitih sredstava uspijeva osigurati i određenu podršku s viših nivoa vlasti, Stari grad Ostrožac i dalje odolijeva zubu vremena. U posljednjih godinu dana urađeni su brojni zahvati na očuvanju njegovih zidina i kula, modernizaciji objekta i unapređivanju njegove turističke ponude.

Tako su priključeni električna energija, internet, postavljen videonadzor, napravljena suvenirnica, klupe, postavljene informativne table… Očišćen je Berksov dvorac, tako da se može ući u podrumske prostorije, prostor kapelice, sobu za pozorišne predstave. Očišćen je i pojas oko vanjskih zidina i napravljena je trim-staza u dužini od 600 metara. Na srednjovjekovnom dijelu Starog grada konzervirano je nekoliko zidova.

– Odrađeni su i svi premjeri na Berksovom dvorcu, tako da očekujemo da uskoro bude gotov projekt, koji će obuhvatiti renoviranje i adaptaciju tog dijela Starog grada – kaže Muhamed Dervić, direktor Kulturnog centra.

I u ovoj godini nastavljaju s radovima na krajiškom turističkom dragulju. Osim na Berksovom dvorcu, značajni će biti i radovi na srednjovjekovnom dijelu Starog grada i njegovog stavljanje u funkciju, kako bi se omogućilo sve većem broju turista da nesmetano obiđu i taj dio, koji još nije potpuno dostupan. Radit će se i na osvjetljenju cijelog Starog grada, a planirani su i radovi na tabiji 1, na čijem se krovu nalazi grb Bosne i Hercegovine.

– U prošloj godini bilo je mnogo kulturnih dešavanja u Starom gradu – od Kolonije skulptora, Prvomajskog derneka, Krajiškog sijela, folklornih i književni susreta, do motorijada, svadbi, vjenčanja i snimanja spotova. U ovoj godini već imamo i drugih zahtjeva, a sva sredstva prikupljena od ovih aktivnosti ulažemo u radove na očuvanju ovog impresivnog zdanja – objašnjava Dervić.

(Avaz/MiruhBosne)

Previous Preduzeće 'Bosna raste organski' lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope
Next Profesorica i učenici iz Bosanske Krupe postali dio NASA-inog programa!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Općina Stari Grad obradovala građane čestitkama i poklonima povodom Ramazanskog Bajrama

Ramazan u Starom Gradu i ove godine je po mnogo čemu bio poseban. Svečano ukrašene ulice starogradske jezgre povodom ramazana doprinijele su da ugođaj i atmosfera za ramazan budu ljepši

BH RAZGLEDNICA

Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK

Aplikacija “Čuvajmo šume” za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu predstavljena je danas u Sarajevu. Na prezentaciji je istaknuto da aplikacija, koja će biti dostupna

BH RAZGLEDNICA

Vlašić pod snijegom, ovačari kreću na put dug 200 kilometara (Video)

Vlašić je jutros osvanuo pod snijegom. Ovčarima koji još nisu napustili planinu nisu očekivali desetak centimetara snijega na Galici. Emsad već sutra napušta planinu i odlazi na put s ovcama