Pčelari i malinari zajedno zaštitili pčele u Fojnici

Pčelari i malinari zajedno zaštitili pčele u Fojnici

Da malinari i pčelari mogu zajedno, potvrđuju aktivnosti pčelarske zadruge “Radilica” u Fojnici.

Pčelar Milenko Bilić je prije nekoliko godina zabilježio značajno trovanje pčela zbog prskanja maline te ga je isto ponukalo da pokuša promijeniti postojeće prakse u svojoj lokalnoj zajednici. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, zadruga “Radilica” je organizovala radionice za malinare, ohrabrivši ih tako i na širenje djelatnosti na pčelarstvo.

– Kod nas u Fojnici je došlo do ekspanzije sadnje maline i povećane upotrebe pesticida. To je direktno ugrozilo pčelinje zajednice, jer je znano da je pčela najveći oprašivač. Odlučili smo donirati nekoliko košnica pčelarima, kroz saradnju ih obučiti i napraviti iskorak. Išli smo sa razmišljanjem, hajde da povećamo broj malinjaka u kojima imamo pčele, tako ćemo svi dijeliti iste izazove, a onda i zajedno imati korist od promjene prakse – pojašnjava Bilić.

Kako kaže, razmišljali su kako da se unaprijedi proces, a da svako ima od toga koristi.

– Jednostavno, sve se promijeni kada voćari imaju svoje pčele. Pažljivije biraju sredstva – koriste pesticide koji nisu štetni za pčele, pridržavaju se preporučenih termina za prskanje i samo nekoliko  takvih promjena u ponašanju unaprijedi zaštitu i zdravlje pčela u okolini. Vi ne možete nikome zabraniti kada će raditi prskanje, a ovako ljudi sami preuzmu dobre prakse, jer i oni imaju koristi od toga. Sada se prskanje radi naveče poslije sedam sati, te ujutro do sedam sati. Nema više prskanja u vrijeme cvjetanja, rezultati na terenu se već vide. Sada se i više družimo, pa se lakše sve planira i dogovori – dodaje Bilić.

Nakon realizovanih aktivnosti, danas pčelari i malinari fojničkog kraja više sarađuju, pa se i svijest o značaju pčela povećala. Prema dostupnim analizama, prinos maline se povećava za 81 posto ukoliko se košnice drže u malinjaku.

– Pčelu odbija prskanje, a konačni rezultat je da ti to utječe na prinose na malini. Kada proizvođači shvate da pčela donosi korist, a ne štetu, da doprinosi prinosima, onda je znatno lakše naviknuti ljude da više paze – zaključuje Bilić.

Zbog korištenja pesticida pčelama prijeti izumiranje. Posljedice toga su gubici prinosa poljoprivrednih kultura i izumiranje samoniklih biljaka. Priče poput ove iz Fojnice daju nadu da će se stanje promijeniti.

Previous Travnik: Završena restauracija Šarene džamije (FOTO)
Next Selektor pred meč s Finskom: Očekujem da pobijedimo i ništa me drugo ne zanima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Probijen tunel Karaula, u funkciji do kraja godine

Tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Šićki Brod – Sarajevo, dionica Kladanj-Podpaklenik, danas je svečano probijen. Po okončanju izgradnje tunela, mostova i trase na cesti M-18, postojeća dionica bit će

MADE IN BOSNIA-387

Gračanički Fortunatto planira da udvostruči proizvodnju obuće – Fabrika traži 100 radnika

Gračanička fabrika obuće Fortunatto koja radi lon poslove za autrijsku firmu Paul Green planira da udvostruči proizvodne kapacitete i zaposli još 100 radnika. Kako su za ekapiju objasnili iz ove

MADE IN BOSNIA-387

Prijedorska tvornica keksa: Mira povratkom Krašu obezbijedila budućnost

Tvornica keksa i srodnih proizvoda “Mira” iz Prijedora vodeća je kompanija u Bosni i Hercegovini u proizvodnji slatkih proizvoda, ali je i među vodećim preduzećima u izvozu, jer 80 posto