FBiH za boračku populaciju godišnje izdvaja 600 miliona KM; na zahtjev boraca i dodatnih 50 miliona

FBiH za boračku populaciju godišnje izdvaja 600 miliona KM; na zahtjev boraca i dodatnih 50 miliona

U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, su delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću.

Cvijeće je položio i počast odao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane branioce.

Dodao je kako je ovaj mandat Federalne vlade možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

Bukvarević je kazao da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilizirane branioce kako bi bio poboljšan status pripadnika ove boračke kategorije.

– Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti ljudima koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo – kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Danas su delegacije posjetile katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, te gradsko groblje Lav, gdje su, također, položile cvijeće i odali počast šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH bit će upriličena u ponedjeljak, 15. aprila, u kasarni Dubrave kod Živinica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata.

Previous Bosanski rukometaši u nedjelju u Tuzli ponovo s Fincima: 'Sve je u našim rukama.. idemo korak po korak'
Next Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice - novčani pokloni za novorođenčad

You might also like

NAŠI DANI

Kod Višegrada teško pretučeni povratnici Fadil i Ajša Memišević

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su tek sinoć oko iftara, svezani i s teškim povredama po

NAŠI DANI

Finska premijerka o kineskoj politici prema Ujgurima: Ne zatvarati oči na kršenja ljudskih prava

Finska premijerka Sanna Marin reagovala je na kinesku politiku prema Ujgurima, napominjući da međunarodna zajednica ne bi smjela ostati nijema na takve postupke Kine, prenosi AA. Marin je na Twitter

NAŠI DANI

Protesti u Tuzli: Nećemo podjele, hoćemo normalnu državu

Na Trgu slobode u Tuzli održani su protesti građana nezadovoljnih trenutnim društveno-političkim prilikama u Bosni i Hercegovini. Generalna poruka koju su poslali glasi da neće podjele i da hoće normalnu