U Goraždu obilježen Dan armije RBiH

U Goraždu obilježen Dan armije RBiH

U Goraždu je danas održana centralna svečanost povodom obilježavanja 15. aprila – Dana armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje je započelo tradicionalnim polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje  braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u okviru kojeg je odata počast svim šehidima koji izgubili živote u odbrani Bosne i Hercegovine.

U polaganju cvijeća učestvovale su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ministarstva za boračka pitanja i boračkih udruženja, Oružanih snaga BiH i Patriotskog pokreta BPK Goražde.

U svojoj čestitci, ministar za boračka pitanja Eniz Halilović istakao je da je Armija RBiH bila prva okosnica očuvanja multietničke zajednice svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

– Nama koji živimo u slobodi zahvaljujući tim velikim herojima ostaje obaveza da u miru izgradimo savremenu i demokratsku državu BiH, a gajenje sjećanja na slavnu, herojsku borbu Armije RBiH i njene najbolje sinove je obaveza svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Povodom 27. godišnjice Armije RBiH, u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u svoje lično ime upućujem iskrene čestitke svim demobilisanim braniocima, ratnim vojnim invalidima i građanima koji su dali svoj doprinos u stasanju i jačanju BiH i njene Armije – istakao je resorni ministar.

Uz podsjećanje na to kako je nastala Armija RBiH, na ceremoniji polaganja cvijeća govorio je i bivši ratni komandant Abduselam Sijerčić Pelam.

– Početkom agresije na BiH, Armija je stasala od jedinica i pripadnika Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i jedinica MUP-a RBiH. Vojska, odnosno Armija RBiH nikakav drugi predznak nije imala izuzev što joj je jedini cilj bio da se odupre agresiji koja je otpočela tada. Njen zvanični naziv, Armija RBiH počinje 4. juna 1992. godine i od tada sve patriotske snage su se uključile u njene jedinice – kazao je on u svom obraćanju.

U okviru kulturno-umjetničkog programa na ovoj ceremoniji nastupio je hor OMŠ „Avdo Smailović“.

U nastavku ceremonije, pomenute delegacije položile su cvijeće na šehidskom mezarju u Kolijevkama te spomen-obilježjima poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda.

Previous Prije 25 godina hrabri pripadnici Armije RBiH helikopterom odnijeli pomoć saborcima u opkoljeno Goražde
Next Skenderija: 31. Međunarodni sajam Knjiga, od 17. do 22. aprila

You might also like

NAŠI DANI

Hadžidedić: Zemlje koje birokrati iz Brisela vide kao muslimanske – ne tretiraju kao evropske

  Član Međunarodnog instituta IFIMES dr. Zlatko Hadžidedić, u članku „Strategija EU za Zapadni Balkan: Birokrati u Krstaškom ratu“ podsjeća da je Evropska komisija postavila rok do 2025. godine, kada

NAŠI DANI

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže

NAŠI DANI

Anto Nobilo: Postoje uslovi za podizanje tužbe prema RH. Za RH bi bilo jako dobro nagoditi se s logorašima BiH

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine sastali su se u srijedu u Zagrebu s advokatom Antom Nobilom kako bi nakon punomoćne presude Prliću i drugima razmotrili mogućnosti tužbe protiv Republike