Kolege i prijatelji: Kulenović bio kosmopolita i vrsni intelektualac

Kolege i prijatelji: Kulenović bio kosmopolita i vrsni intelektualac

Sa neskrivenim emocijama brojni prijatelji i kolege, studenti te članovi porodice danas su se na komemorativnom skupu održanom na Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) oprostili od bosanskohercegovačkog akademika, putopisca, književnog kritičara, esejiste i noveliste Tvrtka Kulenovića koji je preminuo 14. aprila u Sarajevu.

Iznimno bogatog Kulenovićevog života, profesionalnog i privatnog, prisjetili su se sekretar Odjeljenja humanističkih nauka ANU BiH Esad Duraković, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Dželilović te dopisna članica ANU BiH Marina Katnić Bakaršić.

Da gubitak akademika Kulenovića osjeća ne samo kao društveni, već i privatni naglasio je Esad Duraković, istaknuvši da su komemoracije uvijek prekratke da bi se iskazali dugi i složeni odnosi sa preminulim. Taj komemorativni trend, kazao je, posebno je rizičan kada je riječ o ljudima koji se smatraju posebno važnim i znamenitim.

Pripadao je onoj vrsti ljudi kojih nema odveć mnogo, a koji su nauku oplemenili, uz stvaralački odnos prema ljudima. Oplemenio nas je onom vrstom ljudske topline na kojoj grijemo svoje duše i nakon njihova odlaska – ocijenio je on.

Poznavao ga je, navodi, i kao izuzetnog kosmopolitu, što je “posebno važno u današnjem društvu koje opasno nagriza bolest ksenofobije”.

Previous Mirjana Karanović o Sarajevu čiji je počasni građanin: Mislim da taj grad ima ogromnu životnu energiju
Next Sanski Most: Uspješan posao sa cvijećem bivšeg borca koji se vratio iz Amerike

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnica Karić posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicom Anjom Margetić u srijedu je posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“. Almir Bradić, predsjednik najuspješnijeg kluba svih vremena u BiH i jedinog evropskog košarkaškog prvaka

SPORT

Zenica u plavoj-žutim bojama. Baždarević odabrao početni sastav (FOTO)

Kolone navijača u dresovima reprezentacije Bosne i Hercegovine i “naoružani” navijačkim rekvizitima slijevaju se prema stadionu Bilino polje, gdje od 20.45 sati reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje selekciju Estonije. Atmosfera

NAŠI DANI

DURAKOVIĆ Malo nas je ostalo nakon genocida, ali ni pod pritiskom nema pregovora sa negatorima

Ne pamtim kada sam više bio razočaran u nepravednost međunarodne zajednice. Danas, kada im je očito i dalje svejedno ko je žrtva, ko zločinac, ko negator genocida, a ko preživjeli