FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

Vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak, a povod su najave da će RS formirati rezervni sastav policije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ove komisije Damir Mašić.

Glavna tema sjednice trebalo bi biti formiranje rezervnog sastava policije i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Članovima komisije, potvrdio je Mašić, trebali bi se obratiti ministar unutrašnjih poslova FBiH – Aljoša Čampara i zamjenik direktora FUP-a – Ensad Korman.

Većina stranaka u FBiH podržava formiranje rezervnog sastava MUP-a ukoliko dođe do formiranja istog u manjem entitetu.

SDA je pokrenula inicijativu o formiranju rezervnog sastava policije u FBiH, a ista je podržana i od čelnog čovjeka SBB-a.

“U potpunosti podržavamo inicijativu SDA, jer je ona državnički i sigurnosno primjerena onome što se negativno radi ili želi uraditi u Republici Srpskoj.Politički establišment u RS treba shvatiti da jednostrani potezi neće proći bez adekvatnog i jedinstvenog odgovora patriotskih snaga u BiH. Uzgred, lično želim da vjerujem da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije – ako se uopće formiraju – koristiti za povećanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno, da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migrantskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvođenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu naše zemlje. Stoga je logično da će poslanici i delegati SBB-a na svim nivoima podržati inicijativu kolega iz SDA”, kazao je Radončić za Avaz.ba.

DF je stava da “Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike srpske koja je ujedno protivna europskoj praksi prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni da iniciramo donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2500 policajaca” – navode iz ove stranke.

Oglasili su se i iz rukovodstva stranke Narod i pravda, Konaković i Ademović.

– Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS. Vojne i policijske snage u Bosni i Hercegovini, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma, pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor – kaže Konaković, koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.

Previous «BH. korpa» - 300 domaćih proizvoda iz 50 kompanija učestvovalo u projektu podrške domaćim proizvođačima
Next Čapljina: Završena prva faza rekonstrukcije starog mosta u Klepcima

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Općina Stari Grad postavlja ‘solarna stabla’ na javnim površinama

  Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv ‘solarna stabla’ koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni

NAŠI DANI

Najmanje 200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima nakon primirja

Nakon prekida primirja, Izrael je intenzivirao i proširio svoje kopnene, zračne i morske napade na Pojas Gaze. -Izraelski zračni napad u potpunosti je uništio stambeni objekt u Gazi rano jutros. Spasilačke

NAŠI DANI

U FBiH sredinom 2019. dva miliona 190 hiljada stanovnika

Procjena ukupnog broja stanovnika u Federaciji BiH, po kantonima, stanje sredina 2019. godine. Prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine živi 2.190.098 stanovnika. Od toga